Nicușor Dan anunță vremuri grele. Bugetul Capitalei pe 2022 este la jumătate față de anul acesta

Gabriela del Pupo 21.12.2021, 16:39
Nicușor Dan anunță vremuri grele. Bugetul Capitalei pe 2022 este la jumătate față de anul acesta

Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei nu va putea face față cheltuielilor cu plata serviciilor în anul 2022. Asta după ce anul acesta de la mentenanța parcurilor până la lucrări pentru reparații, toate au fost deficitare. Edilul spune că într-o perioadă de criză bugetul Primăriei a fost redus cu doar 10 % și în anul 2010 soluția găsită a fost reducerea salariilor. Pentru anul viitor însă se anunță o reducere de 50% ceea ce face ca repercusiunile să fie imposibil de imaginat.

“Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuții”

Suma prevăzută în buget este identică cu cea pentru 2021 însă plățile pentru subvenții se vor tripla ceea ce înseamnă cănu vor mai fi bani pentru investiții sau pentru administrarea spitalelor aflate în subordine sau chiar pentru servicii sau transport în comun.

“Aşa cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, ceea ce va pune Primăria Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuții.
Nici o instituţie nu poate să funcționeze cu un buget la jumătate.
Vă aduc aminte, ca exemplu, România în criza din 2010. În 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii, în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum se, din păcate, preconizează pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2022. “ a spus primarul.

Reteaua de termoficare din Bucuresti este foarte veche
Reteaua de termoficare din Bucuresti este foarte veche

“Cu cele 4 miliarde care au venit la Primăria Capitalei, două miliarde s-au dus pe subvenţii”

Problemele locuitorilor Capitalei privind plata anumitor servicii subvenționate de primărie s-ar putea agrava. Toate aceste calcule sunt făcute doar pe plata serviciilor neluând în calcul problemele pe care le au anumite companii municipale. Doar în ultimul an 2700 de angajați au fost disponibilizați.

“În 2021, Bucureştiul a avut un buget de 10 miliarde de lei. Aceste 10 miliarde s-au dus: 6 miliarde la sectoare, 4 miliarde la Primăria Capitalei. Cu cele 4 miliarde care au venit la Primăria Capitalei, două miliarde s-au dus pe subvenţii, un miliard pe termie, un miliard pe transport public. Bugetul pentru celelalte servicii, bugetul real, cum îl numesc eu, a fost de două miliarde de lei, din care am plătit spitale, teatre, muzee, investiții în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic, semafoare şi toate celelalte.” a mai transmis Nicușor Dan.

Practic Primăria se vede nevoită să aleagă între a plăti subvențiile sau a a asigura anumite servicii, asta în condițiile în care are în subordonare si administrarea mai multor spitale din București. Nicușor Dan spune că având un buget atât de redus va trebui să aleagă între investiții și asigurarea unor servicii esențiale.

“În anul 2022, bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot 6 miliarde la sectoare, tot 4 miliarde la Primăria Municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că, şi subliniez, chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de 3 miliarde, în loc de două miliarde, adică subvenţia pe termie va fi de două miliarde, în loc de un miliard. Şi atunci, bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii, repet, spitale, teatre, muzee, investiții în termoficare, străzi, semafoare, iluminat public, clădiri cu risc seismic, va fi de un miliard, în loc să fie de două miliarde, adică la jumătate faţă de anul 2021.” mai spune Dan.

Nicușor Dan spune că a propus minstrului Finanțelor două soluții, fie ca aceste cheltuieli cu subvențiile, care se vor tripla în perioada următoare să fie suportate de stat sau ca primăriile de sector să împartă cu Primăria Capitalei aceste cheltuieli. Nici una dintre aceste soluții nu a fost inclusă în buget astfel că edilul așteaptă soluții de la guvernați din moment ce nu au acceptat propunerile lui Nicușor Dan.

“Solicit şi Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional, să opereze acele modificări în bugetul naţional, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie. Şi sper să găsim înţelepciunea, la nivelul Guvernului şi la nivelul parlamentarilor, astfel încât să putem să operăm acele modificări de buget de care bucureştenii au nevoie” a concluzionat Nicușor Dan.

În plina iarnă sute de mii de bucureșteni se plâng de faptul că rețeaua de termoficare nu este funcțională și nu face față însă în anul 2021 s-au înlocuit doar 10 kilometri de rețea din aproape 800.

Urmăriți Impact.ro și pe