Pericol pentru taximetriști! Asul din mânecă al Uber care i-ar putea lăsa fără loc de muncă

Redacția IMPACT 14.06.2019, 16:04
Pericol pentru taximetriști! Asul din mânecă al Uber care i-ar putea lăsa fără loc de muncă

Uber ar putea reveni în forță pe piața transporturilor alternative, chiar dacă acum pare că e o victorie a taximetriștilor. Compania are un as în mânecă și ar putea fi un real pericol pentru taximetriști, pentru că i-ar putea lăsa fără locul de muncă.

Pericolul de care se tem taximetriștii, dar de care nu vor scăpa

Avansul tehnologic a reprezentat mereu un pericol pentru locurile de muncă așa-zise clasice. Când au avut loc Revoluțiile Industriale, a dispărut o mulțime de meserii și de meșteșuguri. Tot ceea ce omul făcea de calitate, minuțios, dar ineficient de lent, mașinăriile și fabricile făceau mai mult, mai eficient, dar nu neapărat mai calitativ.

În mai puțin de o sută de ani, industrializarea a ajuns să ofere nu doar calitate, dar și prețuri accesibile. Lumea evoluează, e o lege a firii și nicio categorie socială nu poate sta în calea dezvoltării. Asta e ceea ce ar trebui să înțeleagă toți taximetriștii. E doar o chestiune de timp până când Uber și alte servicii de ride-sharing vor lua locul taximetriei. Și e un proces pe care nu-l pot împiedica, pentru că nu taximetriștii fac legea, ci clienții.

Uber și Volvo pregătesc „taxiul” viitorului

Pericol pentru taximetriști! Asul din mânecă al Uber care i-ar putea lăsa fără loc de muncă

În ce constă asul din mânecă al Uber? E un fel de-a spune și necesită mulți ani de dezvoltare, nu doar tehnologică, dar și socială și legislativă. Compania de ride-sharing și Volvo Cars au semnat în 2016 un acord prin care și-au pus specialiștii să colaboreze pentru a crea mai multe prototipuri de mașini autonome care ar trebui să fie viitoarele „taxiuri”.

Pe 12 iunie, Volvo a prezentat prima sa mașină echipată cu un sistem autonom Uber care, evident, ar putea să circule fără intervenția unui șofer. Deocamdată se numește Volvo XC90 și e dotat cu câteva caracteristici de siguranță care-i permit companiei Uber să-și instaleze propriul sistem de rulare autonomă.

Mașina Uber care nu-ți cere niciun bacșiș la finalul cursei

Pericol pentru taximetriști! Asul din mânecă al Uber care i-ar putea lăsa fără loc de muncă

Cele mai interesante și utile caracteristici ale mașinii Volvo sunt sisteme de back-up pentru frânare și pentru baterie. În cazul în care sistemul de frânare și cel electric sau bateria s-ar defecta în timpul mersului, acele sisteme de back-up sunt concepute să intervină pentru a-i ține pe pasageri în siguranță.

Fiind o mașină autonomă, ar putea să preia sau să respingă singură comenzile Uber adresate de clienți, va veni să te ia din locul dorit de tine și te va duce la destinație în siguranță, fără să te agaseze nimeni cu întrebări, glume proaste, discuții „inteligente” la telefon, mirosuri „exotice” sau muzică nepotrivită. Și, mai presus de orice, niciun șofer care să-ți ceară la final un bacșiș sau să te amenințe cu un cuțit dacă nu i-l dai.

„Credem că tehnologia de conducere autonomă ne va permite să creştem siguranţa, valoarea pe care este fondată compania noastră. Până la jumătatea deceniului viitor anticipăm că o treime din vânzări vor fi maşini complet autonome. Acordul nostru cu Uber reliefează hotărârea noastră de a fi furnizorul preferat al companiilor mondiale de ride-hailing”, a declarat Håkan Samuelsson, preşedinte şi CEO al Volvo Cars, conform Adevărul.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe