Pericol nuclear. Avioane rusești cu bombe atomice la bord au pătruns în spațiul aerian al Suediei

Mihnea Tălău 31.03.2022, 09:45
Pericol nuclear. Avioane rusești cu bombe atomice la bord au pătruns în spațiul aerian al Suediei

Două dintre cele patru avioanele rusești care au încălcat spațiul aerian suedez în apropiere de Gotland pe 2 martie erau echipate cu arme nucleare. Potrivit primelor informații oficiale, încălcarea spațiului aerian, cu arma nucleară la bord, a fost un act deliberat care a avut ca scop intimidarea Suediei.

Avioane de atac, rusești, înarmate cu arme nucleare

Astfel, în 2 martie, neobișnuita formațiune aviatică a decolat de la baza aeriană rusă Kaliningrad. Patru avioane – două avioane de atac Sukhoi 24, escortate de două avioane de vânătoare Sukhoi 27. Cele două avioane de atac erau înarmate cu arme nucleare, a anunțat TV4 News. Lucru pe care piloții ruși au putut să-l arate clar.

Din cauza conflictului din Ucraina, Forțele Aeriene Suedeze erau în alertă și au putut observa din timp că piloții ruși se îndreptau spre Gotland.

Un avion rusesc, interceptat în timp ce se îndrepta spre spațiul aerian românesc

Forțele armate suedeze afirmă că este un act deliberat

Forțele armate suedeze nu vor să comenteze dacă cele două avioane de atac erau înarmate cu arme nucleare. Cu toate acestea, este clar că încălcarea în sine trebuie să fi fost deliberată.

„Considerăm că este un act deliberat. Ceea ce este foarte grav, mai ales că este o țară beligerantă. Am analizat incidentul și este clar că nu pot exclude o eroare de navigație, dar totul indică faptul că a fost un act deliberat. Că au încălcat granițele Suediei” , spune șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edström.

Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut. Forțele aeriene suedeze au desfășurat două avioane JAS 39 Gripen, care au reușit să îndepărteze intrușii și să le facă poze. Atunci a fost confirmat faptul că avioanele rusești erau înarmate cu arme nucleare. Observatorii externi văd în acest incident o expresie a unei strategii rusești clare.

„Acesta este un semnal pentru Suedia că avem arme nucleare și că am putea lua în considerare și utilizarea lor”, spune Stefan Ring, expert în strategie militară.

Suedia ia în calcul aderarea la NATO

Guvernul suedez anunță că „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecință a invaziei ruse în Ucraina. Până acum îşi exprimase opțiunea ca Suedia rămânând în afara alianțelor militare.

Și Finlanda vecină a inițiat importante dezbateri asupra unei eventuale intrări în NATO. O aderare a Finlandei la NATO „ar spori permanent tensiunile cu Rusia” de-a lungul granițelor, a declarat președintele Sauli Niinistö. Cu toate acestea, el a admis că ar fi o mutare benefică pentru țara sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...