Zelenski critică Europa: „Ați întârziat să opriți Rusia”. Președintele Ucrainei a implorat țările vecine să aprobe cererea de aderare la UE

Cătălina Burghelea 25.03.2022, 06:20
Zelenski critică Europa: „Ați întârziat să opriți Rusia”. Președintele Ucrainei a implorat țările vecine să aprobe cererea de aderare la UE

Soldații ruși își continuă atacul în Ucraina din mai multe direcții, în timp ce ucrainenii, conduși de președintele Volodimir Zelenski, opun „rezistență puternică”, potrivit oficialilor americani. Invazia a început în urmă cu o lună, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială”. În a 29-a zi a războiului din Ucraina, liderii mondiali s-au reunit pentru a discuta despre situația în curs.

Volodimir Zekenski spune că sancțiunile europene împotriva Rusiei au fost aplicate „puțin târziu”

Bombardamentele puternice cu obuze și rachete, multe asupra clădirilor civile, continuă în capitala Kiev, precum și în orașe mari ca Harkov sau Mariupol. Ca urmare a ororilor comise pe teritoriul Ucrainei, Rusia a fost întâmpinată de sancțiuni dure din partea Occidentului și nu numai, ce vizează economia rusă, pe Putin și anturajul său.

În urmă cu câteva ore, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs târziu în noapte la summitul Consiliului European de la Bruxelles. Președintele Ucrainei a subliniat distrugerile și daunele Rusiei aduse țării sale și a mulțumit Europei pentru sprijinul acordat. Apoi, în stilul său direct caracteristic, acesta le-a spus liderilor europeni că au acționat prea târziu pentru a opri Rusia.

„Ați aplicat sancțiuni. Suntem recunoscători. Sunt pași puternici. Dar era puțin târziu…exista o șansă”, a spus Zelenski, adăugând că Rusia nu ar fi intrat în război, dacă ar fi existat sancțiuni preventive.

Pierderile Rusiei de la inceputul razboiului, dezvaluite de Ucraina

Nou apel de aderare la UE

Liderul de la Kiev a menționat și gazoductul Nord Stream 2, precizând că, dacă ar fi fost blocat mai devreme, „Rusia nu ar fi creat o criză de gaze”.

Volodimir Zelenski a implorat națiunile vecine să aprobe cererea Ucrainei de aderare la UE. Într-un discurs adresat Grupului celor 7 Națiuni, joi, președintele Ucrainei a cerut un „embargo total asupra comerțului cu Rusia” și restricții mai dure asupra economiei ruse.

„Băncile rusești și, cel mai important, Banca Centrală a Rusiei, trebuie să obțină o blocare completă din partea sistemului financiar global. Criminalii de război ar trebui să rămână fără niciun ban! Iar activele lor înghețate ar trebui să se transforme, printre altele, în reparații pentru reconstrucția Ucrainei”, a evidențiat liderul ucrainean.

„Armata rusă nu vede ce este demnitatea”

Zelenski a avertizat, de asemenea, despre riscul pe care Federația Rusă îl reprezintă pentru Europa.

„Este mai bine să oferim Ucrainei tipul de sprijin în materie de armament de care are nevoie acum decât să căutăm mai târziu arme pentru alte țări. Ne referim la Georgia, Moldova, Țările Baltice, Polonia și Asia Centrală”, a subliniat acesta.

Potrivit liderului de la Kiev, „armata rusă nu vede ce este demnitatea. Ei nu știu ce este conștiința. Nu înțeleg de ce prețuim atât de mult libertatea noastră, care determină cum va trăi țara”. Volodmir Zelenski a transmis că Rusia a distrus deja 230 de școli, 155 de grădinițe și a ucis 128 de copii în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...