Pentru cine va deveni obligatorie vaccinarea în România. “Valul 4, mai agresiv decât celelalte”

Stan Filon 15.09.2021, 10:38
Pentru cine va deveni obligatorie vaccinarea în România. “Valul 4, mai agresiv decât celelalte”

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie și în România, pe măsură ce pandemia de coronavirus lovește din ce în ce mai puternic țara noastră. Mai multe state au impus anumitor categorii de angajați să se vaccineze sau să se testeze periodic.

S-a aflat pentru cine va deveni obligatorie vaccinarea în România

Autoritățile din România discută foarte serios dacă să impună sau nu vaccinarea angajaților din mai multe domenii cheie în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Nelu Tătaru, consilier onorific, desemnat să se ocupe de pandemia de coronavirus, a venit cu ultimele propuneri înaintate premierului Florin Cîțu.

”Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale“, spune Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului.

Pentru cine va deveni obligatorie vaccinarea in Romania
Nelu Tataru (foto) spune pentru cine va deveni obligatorie vaccinarea in Romania

Autoritățile poartă discuții serioase privind obligativitatea vaccinării

Acesta recunoaște că vaccinarea obligatorie sau testarea periodică reprezintă o soluție luată în calcul pentru anumite categorii de angajați cheie, cum ar fi: medici, politiști, jandarmi, pompieri sau profesori și vine cu exemplul Italiei.

”Datele recente din Italia arata că o persoana vaccinată cu schema completă chiar în condițiile în care vorbim de varianta Delta, are un risc cu 77% mai mic să se infecteze. Această măsură trebuie analizată, trebuie judecată extrem de atent în comisiile de etică, armonizată legislația. Este o decizie care trebuie asumată la nivel inalt. Ne uităm la modele adoptate de celelalte țări“.

Autoritățile se gândesc să ia în calcul chiar demiterea personalului care refuză vaccinarea! Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, trage și el un puternic semnal de alarmă și spune că, în următoarele luni, cei care nu sunt imunizați vor fi expuși unui risc major de îmbolnăvire, mai ales dacă vor sta în medii aglomerate.

Vaccinare obligatorie în SUA

”Aproape nicio persoană care nu are nici un fel de imunitate nu va scăpa fără infecție. Este o alta cale de imunizare însă cu consecințe dezastruoase asupra societății în general și asupra sistemului medical. Vorbim de fapt de pierderi de vieți omenești. Astea se previn doar prin vaccinare“, explică Valeriu Gheorghiță.

Statele Unite ale Americii au introdus vaccinarea obligatorie la societățile comerciale cu peste 100 de angajați, dar și pentru personalul medical. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că ”răbdarea a ajuns la final” și a semnat decretul. Au apărut și cazuri în care întreg personalul dintr-un spital și-a prezentat demisia, după ce a fost obligat să se vaccineze. 100 de milioane de oameni ar urma să fie obligați să se vaccineze!