Care sunt statele în care pandemia va deveni istorie, conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății. Măsura aplicată de acestea este controversată în România

Iancu Andreea 14.09.2021, 23:42
Care sunt statele în care pandemia va deveni istorie, conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății. Măsura aplicată de acestea este controversată în România

România trece, din nou, printr-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic. Cu secții ATI aproape pline și tot mai puține locuri în spitale, românii traversează noul val al pandemiei, cu numărul patru, având o rată de vaccinare extrem de redusă în comparație cu alte regiuni ale lumii. Deși cu toții sperăm să depășim această pandemie, nimeni nu poate știi când se va încheia. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, statele lumii ar putea considera pandemia istorie doar dacă țin cont de o măsură simplă, dar extrem de controversată în România. Ce soluții oferă oficialul român pentru a putea reveni la o viață normală.

Pandemia ar putea deveni istorie. Ce măsură controversată în România aplică statele lumii în lupta cu Covid-19

Specialiștii în domeniu anunță de câteva săptămâni bune că valul patru al pandemiei ar putea avea o manifestare mult mai agresivă față de celelalte. Tulpina Delta, mult mai contagioasă decât cele anterioare, produce deja dificultăți cadrelor medicale care se luptă zilnic cu valuri noi de pacienți infectați. Cu toate că scenariul este unul deloc optimist, studiile arată că, la un moment dat, vom depăși această perioadă grea. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, statele care aplică o măsură simplă, dar controversată în țara noastră, ar putea considera pandemia doar o amintire.

Chiar dacă omenirea va reveni la normal, această reluare a vieții anterioare Covid-19 se va realiza neuniform. În unele regiuni, statele vor înregistra focare izolate, în timp ce altele vor trece prin epidemii îndelungate. Conform analizei asupra dinamicii pandemiilor din ultimii 130 de ani, dar mai cu seamă a lipsei posibilității de a avea un vaccin la momentul producerii dezastrului epidemiologic, ne putem considera norocoși. Astfel, cheia pentru sfârșitul pandemiei îl reprezintă imunizarea populației.

Datele pe care le avem și în România, și peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia, a transmis Andrei Baciu, vicepreședintele campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, la Digi24.

Statele în care pandemia va deveni istorie
Vaccinarea, cheia sfârșitului pandemiei de Covid-19

Care sunt țările ce vor scăpa mai curând de pandemia de Covid

Finalul pandemiei va avea loc treptat, în special în statele în care populația este vaccinată într-un procent considerabil. Aceste țări vor putea căpăta o imunitate mai rapidă și mai solidă, trecând spre sfârșitul pandemiei prin infectări izolate, la persoanele care nu s-au vaccinat. Din păcate, în statele care au un număr redus de persoane vaccinate vor exista decese numeroase, care ar fi putut fi totuși prevenite.

Sfârșitul pandemiei se va întâmpla într-o manieră neuniformă – statele care reușesc să capete o imunitate mai solid și mai repede, în principal cu ajutorul vaccinării, vor închide acest capitol, iar ultimele faze sunt definite doar de mici hotspoturi, care mai apar în mici grupuri de persoane nevaccinate sau oricum fără imunitate. Altfel, vor fi state care o să treneze cu această situație a la long, lucru care vine la pachet, zilnic, cu decese care sunt prevenibile, a detaliat secretarul de stat.

“O mască purtată corect te protejează într-o mare măsură”

Pe de altă parte, Andrei Baciu consideră că vaccinarea anti-Covid ar putea deveni una sezonieră, la fel ca în cazul gripei. În plus, specialistul atrage atenția asupra unui element extrem de important, în special în cazul celor care au luat decizia de a nu se vaccina. Aceștia ar trebui să se concentreze nu pe valul de știri false din mediul online, ci pe gestul simplu de a purta masca în mod corect.

Cred că este esențial să ajustăm percepția vizavi de acest subiect. Pandemia nu se va încheia în aceste luni, nu se va încheia în aceste săptămâni nici în România, nici în alte părți. Însă putem să ne favorizăm starea de sănătate făcând următoarea analiză: pe ce pot eu ca persoană să-mi concentrez timpul și energia? Pot să iau în calcul tot felul de scenarii, fiind captiv al acestui fenomen de fake news, care este foarte prezent în mediul online și a început să domine discuția, sau, pe de altă parte, pot să mă uit la beneficiile vaccinării și chiar dacă nu iau în calcul acum decizia vaccinării, pot să-mi concentrez energia și atenția către un simplu gest: masca. O mască purtată corect te protejează într-o mare măsură, a mai precizat Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe