Pentru ce a făcut pușcărie Zoia, fiica lui Nicolae Ceaușescu. S-a stins în 2006

Elena Avramescu 29.07.2020, 12:05
Pentru ce a făcut pușcărie Zoia, fiica lui Nicolae Ceaușescu. S-a stins în 2006

Zoia Ceaușescu a fost mereu o figură retrasă, și nu a avut funcții politice, focusându-se mai mult pe studii. Însă ceva neașteptat s-a întâmplat în timpul Revoluției din 1989, care a schimbat complet România. La 24 decembrie, fiica lui Nicolae Ceaușescu a fost reținută, stând 237 de zile după gratii.

Motivul pentru care Zoia Ceaușescu a făcut pușcărie

A fost o perioadă extrem de grea pentru Zoia, iar pentru a-și păstra sănătatea mintală intactă, fiindcă nu avea nicio ocupație la închisoare, s-a decis să-i scrie soțului ei scrisori pline de dragoste, inspirate parcă din romane.

Zoe a fost dusă la o unitate militară din București, la Antiaeriană. Tot acolo, pe 25 decembrie 1989, a aflat cumplita veste cu privire la execuția părinților ei. A stat la închisoare vreme de 237 zile, până la 18 august 1990.

Zoe începuse că compună scrisori de amor pentru soțul ei pentru a umple tot timpul liber pe care îl avea, însă nu știa că și acesta, profesorul universitar Mircea Oprean, fusese arestat la începutul lunii ianuarie. Soțul ei a fost închis până pe data de 8 august 1990.

Pentru ce a făcut pușcărie Zoia, fiica lui Nicolae Ceaușescu
Pentru ce a făcut pușcărie Zoia, fiica lui Nicolae Ceaușescu

Lumea a aflat de scrisorile Zoei datorită lui Ion Cristoiu, fiindcă în mâna lui au ajuns toate aceste declarații de iubire, iar una dintre acestea a fost scrisă pe 25 mai 1990.

”A fost o experiență extraordinară! Zoia Ceaușescu ieșise din pușcărie. Acolo scrisese niște scrisori interesante. M-am dus și am stat de vorbă cu ea. Mi s-a părut un personaj deosebit. Îi tremurau mâinile. Ce n-a înțeles nimeni: scrisorile erau lucruri de presă senzaționale. Fata lui Ceaușescu scria în închisoare. Acest gen de experiență m-a fascinat”, a spus Ion Cristoiu, potrivit retetesivedete.ro.

Scrisoarea din 25 mai 1990, ”Iubitul meu”

”De ziua ta, îți doresc ceea ce-mi doresc și mie mai presus de orice: să fim din nou împreună, liberi și fericiți și cât mai curând.  Aș fi vrut ca îmbrățișările, mângâielile și săruturile mele să-ți spună ce nemărginită este iubirea mea, ce pârjolitor e dorul de tine, ce pustiitoare e absenta ta și ce vitală este nevoia de tine. La cei 40 de ani ai tăi, îți doresc să ai parte de tot ce poate fi mai bun, mai luminos, mai minunat pe lumea asta și-ți urez cu surâzătoare speranță: Mulți ani fericiti! ”

”Aș fi vrut să-ți pot face un cadou frumos, dar nu este, deocamdată, posibil. Îți dăruiesc însă, dragul meu, toate gândurile și visele mele, îți dăruiesc tot sufletul meu, devastat de tristețe, în care doar dragostea pentru tine a rămas vie, imensă, strălucitoare și îți dăruiesc toate clipele vieții mele de acum, chinuită și sumbră, înseninată doar de speranța revederii noastre și toate clipele însorite, bete de fericirea de a fi lângă tine, care vor veni, care trebuie să vină din nou”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...