Ce făcea Andreea Esca pe vremea lui Ceaușescu. Detalii nebănuite din trecutul vedetei de la PRO TV

Diana Dumitrache 28.07.2020, 08:09

Deşi era adolescentă când Revoluţia din ’89 a schimbat România, Andreea Esca îşi aduce aminte perfect ce făcea pe vremea lui Ceauşescu. De la statul la coadă pentru pâine, la creveţii vietnamezi, ştirista le-a experimentat pe toate.

Cum a trăit Andreea Esca în perioada comunismului

Andreea Esca nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este imaginea PRO TV-ului încă de la început, o vedetă extrovertită în ceea ce priveşte viaţa personală şi o profesionistă desăvârşită. Puţini sunt, însă, cei care ştiu detalii din copilăria şi adolescenţa celebrei jurnaliste.

Ce îşi aduce aminte vedeta de pe vremea lui Ceauşescu? În primul rând, cozile. Indiferent că erau persoane care aşteptau să ia o pâine, ulei sau carne, în orice colţ al României se stătea la rând ore în şir.

“Din fericire, părinţii mei nu mă trimiteau să stau la cozi, eram răsfăţată. Asta era discuţia între ai mei: „Nu trimiţi copilul nici măcar la sifoane! O pui să ia o pâine? Lasă că o să ia pâine toată viaţa!“, spunea mama. Stăteam într-un bloc care avea măcelărie la parter.

Îi vedeam pe oameni cum se adună, aveau scaune de pescar, veneau şi se aşezau acolo de noaptea. Enervau locatarii, era un zgomot acolo! Unii vecini le turnau găleţi cu apă în cap! Era forma de entertainment de pe atunci. Făceau liste, dacă nu erai prezent când te strigau, altul îţi lua locul la rând şi te certai cu el. Fazele astea chiar erau adevărate. În alimentare nu erau decât creveţi vietnamezi.

Ce făcea Andreea Esca pe vremea lui Ceaușescu. Detalii nebănuite din trecutul vedetei de la PRO TV
Ce făcea Andreea Esca pe vremea lui Ceaușescu. Detalii nebănuite din trecutul vedetei de la PRO TV

Ceauşescu era un avangardist. Acum lumea mănâncă soia, asta ne dădea şi el. Se bea cicoare, asta ne spunea şi el, să bem cicoare, ne scosese cafeaua. Ne dădea salam de soia, acum e pe trend. Românii nu l-au înţeles pe Ceauşescu. Pâine de secară! Erau creveţii ăştia în nişte pungi. Îi băgai în ulei încins şi se umflau. Se umflau şi crănţăneai la ei. Nişte creveţi chinezeşti aşa mari! Acum am văzut că există iar. Pe lângă conserve, erau şi creveţii ăştia! Mie îmi plăceau arşi, să fie aproape negri. Nu mai zic de iaurtul la borcane de sticlă. Costa un leu borcanul”’, îşi aduce aminte Andreea Esca, conform Adevărul.ro.

Muzica din străinătate îi lipsea cel mai mult în perioada comunismului

Deşi acum povesteşte totul cu zâmbetul pe buze, lucrurile nu erau din cele mai fericite în perioada aceea. Adolescenta de atunci era nemulţumită de cenzura comuniştilor. În special, de cea din muzică.

“Ideea că nu puteam să văd altă ţară mă enerva. Mă enervau lucruri concrete. Luam un maxi-taxi din faţa blocului meu până la Liceul Lazăr. Acolo ascultai muzică de dimineaţă, aveau radio. Era emisiunea „Curierul melodiilor“, care începea la 08.10.

Erau obligaţi să dea trei melodii româneşti, una străină. Asta mă deranja! Eu voiam să o aud pe Whitney Houston şi ea venea după trei melodii şi eu trebuia să cobor. Alteori mergeam până la stopul următor, să pot să prind puţin din Whitney Houston. Astea erau problemele noastre pe vremea aia. Nu că nu aveam mâncare”, mai povesteşte vedeta PRO TV.

Revoluţia a şocat-o, era ceva de neconceput! Andreea Esca a realizat ce se întâmpla cu adevărat în drum spre cofetărie. Era cu mama sa şi mergeau să cumpere cozonaci pentru Crăciun.

“Nu ne-a trecut deloc prin minte că într-o zi nu o să mai fie Ceauşescu. Era de neconceput. Mi-aduc aminte, era înainte de Crăciun, iar eu plecasem cu mama pe jos, prin Piaţa Romană. Ne duceam către Minerva să luăm cozonaci. Era o cofetărie care făcea şi cozonaci. Când am ajuns în faţă la ASE era plin de lume! Şi erau nişte pancarte pe care scria „Jos Ceauşescu!“. Eu nici nu am realizat ce se întâmpla”, a spus Andreea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...