EXCLUSIV

Pensionarii sunt nevoiți să facă împrumut de 100 de lei pentru Paște: „Ei își pun problema să aibă ce pune pe masă”

Gabriela del Pupo 21.04.2022, 13:48
Pensionarii sunt nevoiți să facă împrumut de 100 de lei pentru Paște: „Ei își pun problema să aibă ce pune pe masă”

În contextul scumpirilor, viața pensionarilor din România devine un adevărat calvar. Pentru masa de Paște sute de pensionari au venit pentru a împrumuta câteva sute de lei. După o iarnă în care mulți au trebuit să facă sacrificii enorme pentru a-și plăti facturile, acum se văd nevoiți să se împrumute pentru a păstra tradiția unei mese în familie.

Având în vedere că un kilogram de pulpă de miel ajunge la 50 de lei în unele piețe, putem anticipa că aceste împrumuturi se fac pentru un minim de sentiment de sărbătoare. Reprezentantul unei Case de Ajutor Reciproc din Capitală a vorbit în exclusivitate pentru impact.ro despre creșterea cererii la împrumuturile cu sume foarte mici.

„Între 100 și 400 de lei sunt împrumuturile pentru aceste sărbători. Atât își pot permite ei”

Dacă românii cu venituri medii vor cheltui în medie 500 de lei pentru masa de sărbători, pensionarii au cerut un împrumut și pentru a-și permite să cheltuie cu 100 de lei în plus față de veniturile pe care le au. În mediul rural 80% dintre bătrâni au pensii mici, iar un sfert au pensie socială, iar în Capitală pensia medie este de 400 de euro, conform INSP. Însă cei care au venit să facă împrumuturi au un venit de 1000 de lei sau puțin peste.

„Pensionarii au venit în această lună să se împrumute pentru a-și organiza, pregăti, Sărbătorile Pascale. Cele mai multe împrumuturi solicitate sunt mici, sunt până la 400 de lei. Avem o ofertă socială pentru membrii noștri și, într-adevăr, între 100 și 400 de lei sunt împrumuturile pentru aceste sărbători. Atât își pot permite ei. Sunt cu pensie socială de 1000 de lei. Ei nu își mai pun problema de cadouri, ei își pun problema să aibă ce pune pe masă.” a declarat Georgică Bădărău, consilier CAR.

Ce schimbare se anunță pentru românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei

„Comparativ cu luna ianuarie avem cu 80% la multe împrumuturi”

Luni de foc pentru pensionarii cu venituri mici. Dacă în lunile anterioare au făcut împrumut să poată plăti facturile din timpul iernii acum revin pentru a putea avea o masă de Paște decentă. Situația a fost semnalată și în țară, nu doar în Capitală, la Ploiești o Casă de Ajutor Reciproc a împrumutat peste 2300 de pensionari. Ca procent, în București creșterea împrumuturilor stârnește îngrijorare.

„Comparativ cu luna ianuarie avem cu 80% la multe împrumuturi. Dacă ar fi să ne comparăm cu aceeași perioadă a anului trecut, lunile martie-aprilie, creșterea este aproape de 30%. Dar știți, anul trecut a fost un an afectat de pandemie. În luna martie împrumuturile au fost pentru a achita utilitățile, în primul rând facturile la energie, facturile la gaze, și întreținere, pentru cei care fac parte din sistemul public centralizat. Iar în luna aprilie, pentru Sărbătorile Pascale.” spune Georgică Bădărău.

O cheltuială suplimentară o reprezintă medicamentele, iar pentru cei mai săraci Banca de Alimente și donațiile sunt o adevărată salvare în toată această perioadă în care prețurile au explodat.

„Unii iau medicamentele pe rețetă lunar, unii iau din două în două luni și mai sunt o categorie care iau din trei în trei luni medicamentele și atunci sunt împrumuturi în jur de 1000 de lei, să își ia rețeta pe trei luni.

Am primit produse și în martie și în aprilie care au fost distribuite celor cu pensie socială de 1000 de lei.” a mai spus consilierul CAR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...