Veste majoră pentru pensionarii din România. E vorba despre pilonul 2, legea care aduce banii

Ana Anitoiu 15.04.2022, 17:02
Veste majoră pentru pensionarii din România. E vorba despre pilonul 2, legea care aduce banii

Pensionarii din România primesc o veste majoră. O lege ar putea să aducă bani în pilonul 2 de pensii, după ce reprezentanții unuia dintre partidele politice din țară au anunțat că vor depunde un amendament la un proiect ajuns în Parlament.

Prin ce lege ar putea intra bani în pilonul 2 de pensii

Mai exact, deputatul USR Cristina Prună a anunțat, vineri, cum ar putea să intre bani în pilonul 2 de pensii. Ea a criticat actuala coaliție de guvernare și a numit-o „a sărăciei”, sub patronajul președintelui țării, Klaus Iohannis. În plus, a criticat amânarea depunerii unui proiect de lege.

Concret, deputatul USR s-a referit la proiectul legii offshore. Președintele PSD a anunțat că acesta a fost depus, vineri, în Parlament, urmând să deblocheze investiţiile din Marea Neagră şi să reducă dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine.

Cristina Prună a precizat că este important modul în care statul român are de gând să folosească banii pe care îi va obţine din redevenţe şi impozite. Deputatul USR a precizat că potrivit proiectului ce a fost depus în Parlament, banii se vor duce cu prioritate în reţelele de distribuţie de gaz şi către orice altceva prin decizie a Guvernului.

Însă, potrivit Cristinei Prună, banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar trebui să ajungă în pilonul 2 de pensii. Parlamentarii USR vor depune un amendament prin care vor cere acest lucru. Mai departe, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică şi în cea chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăşăminte la un preţ corect.

Veste majora pentru pensionarii din Romania. E vorba despre pilonul 2
Veste despre pilonul 2 de pensii

Deputatul, avertisment referitor la gazul din Marea Neagră

De asemenea, deputatul USR a atras atenția că gazul din Marea Neagră este finit și se va epuiza peste 15 – 20 de ani. Cristina Prună a precizat că dacă acum se extind reţelele de gaz natural către populaţie, iar mai târziu acestea vor ajunge să fie alimentate tot cu gaze din Rusia, deoarece nu va exista altă sursă în regiune, va însemna că politicienii nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securităţii naţionale pe termen lung.

„Trebuie să pregătim de pe acum tranziţia energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziţii”, a spus Cristina Prună.

Deputatul USR, vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a precizat că Pactul Verde European oferă coordonatele referitoare la investiţiile în energie: în eficienţă energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producţia de hidrogen.

De asemenea, ea a spus că discuţia despre procentele obţinute de stat sau de investitori este prematură, în contextul în care nu se știe dacă s-au făcut consultări între cei care au venit cu aceste modificări şi companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiţie.

„Sigur că este important câţi bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliţiei să vehiculeze aceste cifre.

Impozitarea se face în funcţie de preţurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al preţurilor care poate evolua până peste patru ani când va începe exploatarea”, a explicat Cristina Prună.

Deputatul USR a spus că sunt importante şi prognozele în ceea ce priveşte evoluţia producţiei, la începutul exploatării, pe vârf şi în perioada de declin. Cristina Prună a precizat că Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...