S-a aflat acum! Cu cât va crește Guvernul Cîțu pensiile în 2021. Totul a fost stabilit în programul de guvernare

Ana Anitoiu 23.12.2020, 16:13
S-a aflat acum! Cu cât va crește Guvernul Cîțu pensiile în 2021. Totul a fost stabilit în programul de guvernare

S-a aflat cu cât va crește Guvernul Cîțu pensiile în anul 2021, ce va începe în curând. Totul a fost stabilit în programul de guvernare ce a fost depus, miercuri, la Parlament. Documentul precizează că va fi susținută aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, în România, în condițiile în care, în ultimii ani, au fost obținute o serie de excepţii şi privilegii, prin intermediul unor legi speciale.

Cu cât va crește Guvernul Cîțu pensiile în 2021

Potrivit programului de guvernare, Guvernul Cîțu va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi rata inflaţiei şi cel puțin 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

”Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi vom continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, arată documentul.

Guvernul Cîțu, inițiativă în privința pensiilor

De asemenea, programul de guvernare ce a fost depus miercuri în Parlament mai prevede stabilirea unui mecanism cu privire la predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie. În plus, se va evalua impactul legii pensiilor din sistemul public.

Mai exact, conform documentului, Guvernul desemnat dorește ”evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum şi organizaţii reprezentative ale vârstnicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat)”.

S-a aflat acum! Cu cat va creste Guvernul Citu pensiile in 2021. Totul a fost stabilit in programul de guvernare
Bancnote

Florin Cîțu, declarație despre creșterea pensiilor

Anterior, în luna noiembrie, în calitate de ministru al Finanțelor Publice, Florin Cîțu a spus că pensiile vor fi majorate în anul viitor cu 8%. ”Noi estimăm, mizăm pe o creștere a pensiei în următorii patru ani cu 46 la sută, anul viitor estimarea este de 8,1%.”, a spus el.

În plus, Curtea Constituţională a României (CCR) a dat o veste bună pentru o categorie de pensionari. Instanța a decis că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ce depășesc suma de 7.000 de lei este neconstituțională. Astfel, magistrații, printre care se numără, de altfel, și judecătorii CCR, vor rămâne cu mai mulți bani în conturi.

Violeta Alexandru, declarație despre creșterea alocațiilor

În calitate de ministru al Muncii, Violeta Alexandru a declarat că și alocațiile copiilor vor crește. Ea spus că acestea vor fi majorate cu 20%, la începutul noului an, 2021, și apoi, la jumătatea anului, cu același procent. Apoi, copiii din România vor beneficia de încă o astfel de majorare și peste doi ani.

Pentru plata alocațiilor, vă reamintesc că noi am avut o gândire de creștere etapizată, pentru a putea face față bugetul acestei solicitări de dublare a alocațiilor. Va fi o creștere la începutul anului viitor, a doua creștere, de fapt, după cea de anul acesta. A treia va fi la jumătatea anului viitor și ultimele două, peste doi ani”, a mai spus Violeta Alexandru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...