Pensii 2021. Acestea sunt concediile luate în considerare pentru vechimea în muncă

Adina Saleh 21.01.2021, 17:42
Pensii 2021. Acestea sunt concediile luate în considerare pentru vechimea în muncă

Pensii 2021 și ce noutăți au apărut legat de pensii în 2021 și ce trebuie să știe orice angajat legat de acest subiect de interes public.

Daca apelați la concediul de odihnă sau la cel de boală sau cel destinat părinților pentru creșterea și îngrijirea copilului trebuie să știți ca acestea sunt adăugate la vechime și luate în considerare la pensie, conform legislației actuale. Cu toate ca unele dintre aceste perioade nu sunt contributive, ele sunt încadrate ca stagii de cotizare la pensie.

Când spune Stagiu de cotizare, ne referim la perioada în care s-a contribuit cu asigurări sociale la sistemul public de pensii. De asemenea, aici se încadrează și perioada în care asigurații cu contract de asigurare socială au plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, privind sistemul unitar de pensii.

Daca vorbim despre vechimea în muncă, ne referim la perioada de cotizare pentru pensie. Asta înseamnă că atâta timp cât se lucrează cu contract de muncă și se cotizează automat pentru pensie, iar asta chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat.

Asadar, vechimea în muncă este luată în calcul si în perioadele de concedii, indiferent de natura acestora.

Pensii 2021. Acestea sunt concediile luate în considerare pentru vechimea în muncă
Pensii 2021. Acestea sunt concediile luate în considerare pentru vechimea în muncă

Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este dreptul fiecărui salariat, care trebuie să beneficieze anual de cel puțin 20 de zile libere.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.

În cazul concediilor fără plată, trebuie să șțiți că nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

 Concediul pentru incapacitate de muncă

Acest tip de concediu pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical. Perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în acest concediu se suspendă este considerată vechime în muncă. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare.

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, conform legii.

În aceasta perioadă se acordă și indemnizație pe o perioadă de 183 de zile.

Concedii 2021 pentru naștere, creștere și îngrijirea copilului

Acest tip de concediu care include concediul de naștere, de risc maternal, de acomodare sau de îngrijire a copilului sunt, de asemenea, luate în calcul la perioada de cotizare pentru pensie.

Concediul de risc maternal

Acesta se acordă femeilor însărcinate, dar și celor care au născut recent sau alăptează. Pe toată perioada acestui concediu se acordă o indemnizație de minimum 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, conform legii.

Concediul de maternitate

La acest tip de concediu au dreptul salariatele care urmează să nască. În total exista 126 de zile de concediu, care poate fi împărțit atât în perioada de lăuzie cât și cea de sarcină. Indemnizația care se acordă aici este de 85% din media venitului din ultimele șase luni.

 Concediul paternal

Acest tip de concediu este dedicat taților, care pot beneficiea de el după nașterea copilului. ESte vorba despre un concediu de cinci zile lucrătoare,  în primele opt săptămâni de la nașterea bebelușului. ESte un concediu plătit.

Concediul de creștere a copilului

Acest tip de concediu se acordă oricaruia dintre părinți și se poate extinde de până la doi ani sau trei anin in cazul copiilor cu dizabilități.  Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Concediul de acomodare

Se acordă acelora care adopta copii și este de cel mult un an de zile. Cuantumul acestei  indemnizației de acomodare este de 1.700 de lei/lună.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Toți angajații mai au dreptul, de asemenea la un concediu destinat îngijirii copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani. În cazul copiilor cu dizabilitați concediul poate ajunge până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului cu probleme.

Indemnizația lunară, în acest caz aeste de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară.

 

Urmăriți Impact.ro și pe