Veşti rele pentru români. Contribuţiile pentru pensii au crescut. Cât costă acum să cumperi vechime în muncă

Stan Filon 21.01.2021, 14:25
Veşti rele pentru români. Contribuţiile pentru pensii au crescut. Cât costă acum să cumperi vechime în muncă

Vești proaste pentru actualii pensionari din România, dar și pentru viitorii pensionari din România! Contribuția la sănătate a crescut și pentru pensionari, astfel încât vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru cei care nu au anii suficienți de muncă pentru a ieși la pensie este prăpăd!

Contribuţiile pentru pensii au crescut

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat că va notifica asiguranții cu privire la faptul că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica.

Cu alte cuvinte, CNPP informează că începând cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei. În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Contributiile pentru pensii au crescut
Contributiile pentru pensii au crescut

S-a majorat salariul minim brut pe țară

Așadar, din data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social este de 2.300 lei, iar contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut. Cu alte cuvinte, contribuția se va majora de la 558 de lei, la 575 de lei pe lună. Creșterea este de 17 lei pe lună!

”Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii,  toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, a informat CNPP.

Această măsură îi privește și pe cei care vor să-și cumpere vechime în muncă! ”De asemenea, salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza şi în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.   Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020”, notează casa de pensii.

Cât costă să cumperi vechime în muncă

Din toamna anului 2020, există posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, doar în perioada 28.09.2020-31.08.2021.

”Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se mai arată în ordonanţă.

Majorarea salariului minim a făcut ca un an de vechime să coste acum 6.900 lei, iar pentru 6 ani de vechime în muncă, solicitantul trebuie să scoată din buzunar suma de 41.400 de lei. Diferența pentru cei șase ani de muncă este astfel de nu mai puțin de 1.224 lei, cât se plătea până în 13 ianuarie 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...