Pensii 2020. Ce valoare a atins acum pensia minimă lunară. Aceasta este suma pe care o încasează lunar numeroși români

Stan Filon 11.09.2020, 14:44
Pensii 2020. Ce valoare a atins acum pensia minimă lunară. Aceasta este suma pe care o încasează lunar numeroși români

Institutul Național de Statistică (INS) spune că pensionarii s-au mai bucurat de o majorare de pensie, pe lângă cea primită de la 1 septembrie, cea de 14%. Aceasta a avut loc în trimestrul doi al anului în curs, când pensiile s-au majorat cu 0,9%, față de primul trimestru al anului.

Ce valoare a atins pensia minimă lunară în trimestru doi, fața de trimestrul 1 al anului în curs

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat un număr mediu de 5,132 milioane de pensionari, în trimestrul al doilea al anului 2020, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.463 de lei.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), la nivelul trimestrului al doilea al anului 2020, România a înregistrat un număr mediu de 5,132 mil. de pensionari, cu o mie de persoane mai mult față de trimestrul trecut, iar pensia minimă lunară a crescut cu 0,9%, față de trimestrul precedend, ajungând la valoarea de 1.463 de lei.

Ce valoare a atins pensia minimă lunară în trimestru doi, fața de trimestrul 1 al anului în curs
Ce valoare a atins pensia minimă lunară în trimestru doi, fața de trimestrul 1 al anului în curs

Majorarea pensiei minime lunare a fost de 0,9% în trimestrul II, față de trimestru I

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.676 mil. de persoane, în creștere cu 6 mii față de trimestrul trecut.

Studiul celor de la INS mai arată că pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 de lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,0%, comparativ cu 50,8% în trimestrul precedent.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, 78,2%, în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%.

Raportul per total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureṣti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Călăraṣi.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 736 de lei (1098 lei în judeţul Botoṣani, 1105 lei în judeṭul Giurgiu, 1122 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1834 lei în judeṭul Hunedoara, 1743 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1639 lei în judeṭul Braṣov).

Guvernul a majorat de la data de 1 septembrie punctul de pensie cu 14%, chiar dacă Legea pensiilor prevedea o creștere de 40%. Președintele țării, Klaus Iohannis a declarat că majorarea cu 14% a fost posibilă, dar pensionarii trebuie să știe că veniturile lor vor crește, imediat cum economia țării își va reveni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...