Județul cu cele mai mici pensii din România. Cele mai mari sunt în București

Madlen Moraru 07.07.2020, 10:20
Județul cu cele mai mici pensii din România. Cele mai mari sunt în București

Acesta e județul cu cele mai mici pensii din România. Așa cum vă așteptați, cei mai bine plătiți pensionari lună de lună sunt cei din București. La polul opus se află mai multe locuri din țară unde topul pensiilor e unul de-a dreptul rușinos.

Județul cu cele mai mici pensii din România

Pensionarii care au nenorocul să nu domicilieze în Capitală primesc din partea statului o pensie ceva mai mică. Mai exact, un raport efectuat pe primul trimestru din 2019 arată că în România numărul de pensionari a fost de 5,180 milioane persoane. Numărul pensionarilor a fost în scădere cu 17.000 de persoane faţă de trimestrul anterior.

De aceea, raportul total dintre numărul mediu de pensionari și cel de asigurări sociale de stat și cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. În București, raportul este de 5 pensionari la 10 salariați. Pe când în județul Teleorman vorbim despre 16 pensionari la 10 salariați. În Giurgiu sunt 15 la 10 salariați, pe când în Botoșani, Călărași sau Vaslui de 15 la 10.

Județul cu cele mai mici pensii din România. Cele mai mari sunt în București
Iată lista județelor cu cele mai mici pensii. Capitala ocupă un loc fruntaș și la acest capitol

Cele mai mari sunt în București

Motiv pentru care pensia medie de asigurări sociale de stat suferă modificări în funcție de județ. Diferența dintre valoarea maximă și cea minimă este de 558 de lei. Cea mai mică pensie este regăsită în județul Botoșani, fiind de 946 lei. În Giurgiu această remunerație pentru pensionari este de 954 lei, pe când în Vrancea este de 973 lei. Diferența e una simțitoare, pentru că în București pensia medie este de 1499 de lei, pe când în Hunedoara sau în Brașov este regăsită cea de 1408 lei.

Pensia medie lunară, alături de pensia medie de asigurări sociale de stat au marcat creșteri în comparație cu același trimestru al anului precedent, adică 2018, de 9,4%, dar și cu 10,2%, potrivit celor de la Ziarul Financiar. Pensiile ar trebui să cunoască o majorare de 10% și în anul 2020, în luna septembrie, însă decizia încă nu e una certă.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe