Pensii 2020. Câți bani trebuie să plătești la stat pentru a primi pensie, dacă nu ai cotizat deloc. Așa îți poți cumpăra vechimea

Stan Filon 10.09.2020, 13:09
Pensii 2020. Câți bani trebuie să plătești la stat pentru a primi pensie, dacă nu ai cotizat deloc. Așa îți poți cumpăra vechimea

Vin vești bune pentru cei care vor să se pensioneze, dar le lipsește o perioadă bună de vechime în muncă! Aceștia au posibilitatea să-și cumpere pur și simplu vechime în muncă, însă trebuie să se pregătească intens, deoarece sumele sunt destul de mari.

Pensii 2020. Cât costă vechimea în muncă, atât de necesară pentru ieșirea la pensie

Ministerul Muncii a anunțat că legea pensiilor a fost modificată în așa fel încât persoanele care nu au toți anii de vechime în muncă să îi poată cumpăra. Totusi, există anumite condiții. Cei care vor să-și cumpere vechime în muncă vor fi nevoiți să plătească contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, se stipulează în proiectul de lege.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale”.

Cât costă vechimea în muncă, atât de necesară pentru ieșirea la pensie
Cât costă vechimea în muncă, atât de necesară pentru ieșirea la pensie

Contribuțiile se plătesc în funcție de salariul minim brut, care s-a triplat în ultimii 10 ani

”Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Salariul minim brut a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii 10 ani. Acesta a devenit în prezent de trei ori mai mare decâr era în anul 2011. În acelasi timp, contribuțiile au scăzut de la 31,3% în 2011, la 25% în prezent. Cu toate acestea, chiar dacă, procentual, cota de contribuții a scăzut, ca valoare s-a dublat în 2018, ajungând la 5.700 lei/an, față de anul 2013 când era de aproape 2.900 lei.

Cei care vor să-și cumpere vechime în muncă trebuie să știe că plata contribuției de asigurari sociale se va putea face într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

Viitorii pensionari trebuie să știe însă că, potrivit calculelor, o persoană care vrea să-și cumpere anii de vechime pentru perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de 23.200,46 lei, potrivit Adevarul.

Urmăriți Impact.ro și pe