Profesorii ar putea fi obligați să-și cumpere laptopuri sau tablete. Comunicatul pentru președintele Iohannis

Diana Radu 03.05.2020, 19:49
Profesorii ar putea fi obligați să-și cumpere laptopuri sau tablete. Comunicatul pentru președintele Iohannis

De când s-a laut decizia ca orele de curs să fie predate online, mulți profesori s-au lovit de o barieră și anume de lipsa tehnologiei necesare. Ei bine, acest lucru s-ar putea schimba dacă legea care prevede două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată pentru cadrele didactice va fi adoptată. De asemenea, profesorii vor fi chiar obligați, în acest context să-și cumpere laptopuri sau tablete.

Profesorii ar putea fi obligați să-și cumpere laptopuri sau tablete

Un proiect de lege adoptat în data de 28 aprilie de Senat, prevede printre altele faptul că „personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum achiziționarea de materiale și auxiliare didactice și curiculare, necesare procesului instructiv-educativ”.

În acest context, pentru realizarea cursurilor online, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o cerere către președintele Klaus Iohannis prin care cere aprobarea legii. Principalul motiv pentru obținerea sumei respective ar fi procurarea de către cadrele didactice de laptopuri sau tablete necesare predării online, potrivit Edupedu.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține aplicarea acestei legi conform căreia colegii noștri pot primi sprijinul necesar achiziționării unor dispozitive tehnice pentru a putea ține lecții on- line, în condiții optime. Sperăm că această lege nu va fi atacată la Curtea Constituțională a României (…) În consecință, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Președintelui României promulgarea acestei legi adoptate de Senat, cât mai repede. Nu credem că este loc de interese politice sau de folosirea acestei legi pe post de țap ispășitor în scandalurile politice”, se arată în cererea trimisă de FSLI către Iohannis.

Ce indemnizație vor primi dascălii

Dacă legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, atunci toate cadrele didactice ar putea fi obligate să își procure echipamentul necesar pentru desfășurarea activității online.

profesori, proiect de lege, tablete, laptop
Profesorii ar putea fi obligați să-și cumpere laptopuri sau tablete. Comunicatul pentru președintele Iohannis

Legea respectivă mai prevede o indemnizaţie de instalare în cuantum reprezentând echivalentul a trei salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru cadrele didactice care se titularizează în mediul rural. Însă, acest beneficiu se acordă doar în termen de un an de la ocuparea postului și cu condiția ca profesorul să predea în mediul rural cel puțin cinci ani.

O altă prevedere spune că profesorii din învăţământul preuniversitar ar putea benefecia de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare.

„După o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani, cadrele didactice beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionarii pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, se mai arată în textul legii.

Urmăriți Impact.ro și pe