Pensie de 78.634 de lei în România. Cine este persoana care încasează această sumă fabuloasă

Rădulescu Valentin 14.07.2020, 12:44
Pensie de 78.634 de lei în România. Cine este persoana care încasează această sumă fabuloasă

În România se dau lunar peste 9.500 de pensii speciale. Așadar, sumele primite de unii pensionari pot ajunge și la 78.000 de lei. Ce categorie poate primii aceste sume uriașe în România?

Pensii uriașe în România

Pentru luna iunie 2020, Casa Națională de pensii a transmis că există 9.527 de pensii de serviciu, iar dintre acestea 4.094 se duc la magistrați, care sunt vizați de proiectul de lege privind impozitarea pensiilor, se arată potrivit mediafax.ro. Pensia media dintre cele 9.500 de pensii speciale este de 19.000 de lei, iar cea mai mare depășește valoarea de 78.000 de lei, acestă sumă revenind magistraților.

Potrivit Legii 303/2004, cu privire la statutul judecătorilor și procurorilor, magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcție se pot pensiona la cerere, iar astfel pot primi la împlinirea vârstei de 60 de ani o pensie de serviciu în valoare de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau a salariului de bază brut lunar.

Pensie de 78 634 de lei în România. Cine este persoana care încasează această sumă fabuloasă
Pensie de 78 634 de lei în România. Cine este persoana care încasează această sumă fabuloasă

Sporurile procurorilor și judecătorilor

Potrivit legii cu numărul 153/2017, judecătorii ICCJ, judecătorii din instanțe, procurorii DNA, DIICOT și polițiști primesc sport de risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%. De astfel, aceștia primesc și un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, sporuri ce se aplică la salariul lunar de bază sau la indemnizația lunară de încadrare. Pe lângă toate acestea, li se mai acordă și un spor de 15% pentru condiții grele de muncă.

„Toți inițiatorii acestei legi cunosc faptul că nu pot impozita în mod diferențiat pensiile deoarece crează o formă de discriminare. Cu alte cuvinte, impozitarea majoră a pensiilor magistraților și a pensiilor militarilor – sunt pensii de serviciu toate – nu speciale, ci de serviciu înseamnă o reducere deghizată a cuantumului acestora. Acest lucru nu este permis, așa cum arată o decizie recentă a CCR și orice efort în acest sens nu are decât un singur scop, atragerea de voturi. La final, ea va fi sortită eșecului”, a spus Constantin Udrea, fost judecător militar, pentru Mediafax.

Urmăriți Impact.ro și pe