Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început mai devreme decât era programat. Oamenii se tem că vor fi restricții și au făcut deja cozi

Stan Filon, Alexandru Teodorescu 04.10.2021, 19:51
Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început mai devreme decât era programat. Oamenii se tem că vor fi restricții și au făcut deja cozi

Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început mai devreme decât era programat, de teama restricțiilor. Enoriașii s-au așezat la coadă pentru a ajunge la racla Sfintei, speriați de numprul tot mai mare de cazuri de coronavirus, care ar putea determina autoritățile să adopte din nou restricții.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început mai devreme

Pelerinajul de anul acesta la racla Sfintei Parascheva a început mai devreme, fără nicio organizare. Credincioșii s-au așezat pur și simplu la rând pentru a se ruga la căpătâiul Sfintei. Aceștia au luat prin surprindere chiar și autoritățile, care se gândeau oricum să devanseze procesiunile, pentru a evita aglomerarea.

Cu toate acestea, oamenii s-auașezat la rând și au format o coadă care a atins chiar și un kilometru, fără a fi organizați de cineva. Când au văzut că enoriașii au început să sosească mai devreme, reprezentanții Mitropoliei au creat un singur rând spre lăcașul de cult. Astfel, oamenii respectă distanțarea socială și poartă și măști de protecție. Celor care mai uită de regulile de igienă le sunt reamintite regulile de voluntari care stau pe lângă coadă și se asigură că oamenii care vin să se roage nu se infectează cu coronavirus.

Pelerinajul la Sfanta Parascheva a inceput mai devreme
Pelerinajul la Sfanta Parascheva a inceput mai devreme

Oamenii se tem să nu fie din nou impuse restricții

Încă nu a fost stabilită data la care moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrală, însă, cel mai probabil, va fi 8 octombrie. Procesiunile înceau în anii trecuți în preajma zilei de 14 octombrie, atunci când este sărbătorită Sfânta Parascheva.

În acest moment, pelerinii pot intra fără restricții la moaștele Sfintei Parascheva, dar oamenii se tem că acest lucru nu va mai fi posibil, foarte curând, deoarece rata de infectare crește și la Iași. Rata de infectare cu coronavirus a depășit în Iași 5 cazuri la mia de locuitori, iar unele localități din județ a depășit chiar și 8 la mie.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că sunt pregătiți să organizeze Hramul de Sf. Parascheva în cele mai bune condiții, fără a restricționa în vreun fel prezența credincioșilor.

„Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...