Cine sunt românii care pot ieşi cu 15 ani mai devreme la pensie. Iohannis a şi promulgat legea-UPDATE

Ioana Bucur, Andrei Cezar 29.09.2021, 14:00
Cine sunt românii care pot ieşi cu 15 ani mai devreme la pensie. Iohannis a şi promulgat legea-UPDATE

Schimbare importantă pentru o anumită categorie de angajați din România. Curtea Constituțională a dat o decizie prin care se stabilește cine poate ieși la pensie la 48 de ani, respectiv 50.

Vârsta de pensionare scade semnificativ pentru o categorie de angajați din România

UPDATE– Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea, astfel că avocaţii cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare standard cu 15 ani.

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, prevede legea.

Știrea inițială

Vârsta de pensionare scade cu până la 15 ani pentru unii salariați, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din România (CCR). Cei vizați sunt angajații care au un handicap, indiferent de momentul în care au căpătat statutul.

Dacă, înainte, doar cei care căpătau handicapul înainte de a intra în sistemul asigurărilor de stat puteau ieși la pensie mai repede, de acum, vârsta de pensionare se reduce astfel:

  • cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu, daca au realizat stagiul complet de cotizare;
  • cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
  • cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

Cine poate ieşi la pensie la 48 de ani, respectiv 50

Raluca Turcan, despre evaluarea dosarelor de pensii

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că au fost evaluate și digitalizate, până la finalul lunii august, în jur de 519.000 de dosare de pensii. Aceasta a menționat că, dacă procesul ar fi început din 2019, cum era prevăzut în lege, numărul ar fi ajuns la două milioane.

„Până în acest moment, avem aproximativ 519.000 de dosare evaluate şi digitalizate, adică din dosare cu şină am ajuns într-un format electronic, asigurat cu resurse proprii şi în parteneriat instituţional. Şi nu pot să nu mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă acest lucru începea, aşa cum era prevăzut în lege, în anul 2019.

Probabil că acum am fi avut minim, cu toată îngăduinţa, 2 milioane de dosare digitalizate şi evaluate”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24, întrebată despre recalcularea pensiilor.

Ministrul anunțase că va fi suplimentat personalul caselor județene de pensii. Pentru cele o mie de locuri puse la bătaie, s-au înscris deja peste șase mii de candidați.

„Astăzi s-a încheiat procedura de depunere a dosarelor şi pentru cele o mie de locuri suplimentare pentru oameni care să intre în procesul de digitalizare s-au înscris 6.058. Aşadar şase pe loc, doar în procedura de depunere a dosarelor”, a mai spus ministrul Muncii, pentru aceeași sursă.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţa, săptămâna trecută, că personalul din casele de pensii va fi suplimentat cu 1.000 de posturi pe o perioadă determinată, până la 30 decembrie 2022, doar pentru evaluarea dosarelor de pensii, recrutările înceapând în 27 august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...