Pe unde intră turiștii români în Grecia. Schimbările făcute de autoritățile de la Atena pentru debutul sezonului

Stan Filon 16.05.2021, 08:14
Pe unde intră turiștii români în Grecia. Schimbările făcute de autoritățile de la Atena pentru debutul sezonului

Românii care vor să-și petreacă concediul în Grecia trebuie să știe exact care sunt ultimele modificări făcute de autoritățile elene pentru accesul turiștilor în condiții de siguranță. Află din știrea de mai jos pe unde poți intra în Grecia cu mașina dar și ce teste trebuie să ai făcute!

Pe unde intră turiștii români în Grecia

Trebuie să știți că dacă mergeți în Grecia cu mașina, până pe 24 mai veți avea acces în țară doar prin punctele de trecere a frontierei de la Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio, iar accesul pe cale rutieră şi aeriană va fi permis pe baza unui test negativ pentru COVID.

De asemenea, mai puteți intra în Grecia cu o adeverinţă privind schema completă de vaccinare încheiată cu cel puţin 14 zile în urmă sau cu o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii.

Pe unde intra turistii romani in Grecia
Pe unde intra turistii romani in Grecia

Formularul PLF, obligatoriu

Este obligatoriu ca toate persoanele care intră în Grecia să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei. Acesta poate fi găsit AICI! Cel care a venit cu ultimele detalii referitor la măsurile adoptate de guvernul elen a fost Ministerul Afacerilor Externe, care precizează că noile măsuri au intrat în vigoare la data de 14 mai 2021, ora 06.00 şi se aplică până la data de 24 mai 2021, ora 06.00. Accesul în Grecia se face pentru persoanele care:

  • prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
  • prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost modificat, astfel:

  • prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri;
  • prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule. Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este de 24h/24h;
  • prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) şi Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetăţenii greci, persoanele cu rezidenţa în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esenţiale, în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcţionare al celor două puncte de frontieră este 07:00 – 23:00. Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.

MAE informează că autorităţile elene pot face, în mod aleatoriu, teste rapide pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesionişti. MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: 0030 6906 479076.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI