Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare în 2023? Tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 19.07.2023, 11:19
Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare în 2023? Tradiții și obiceiuri

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este un eveniment extrem de important pentru credincioșii ortodocși, care se pregătesc din timp pentru această sărbătoare. În popor, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Află pe ce dată pică Sfânta Maria Mare în 2023 și ce tradiții se respectă în această zi.  

Calendar ortodox: pe ce dată pică Sfânta Maria Mare în 2023? 

Credincioșii se pregătesc pentru două mari sărbători care vor avea loc în curând – Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică. An de an, creștinătatea sărbătorește atât Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică în popor, cât și Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.  

Sfânta Maria Mare este celebrată anual în toate bisericile ortodoxe la data de 15 august. Sărbătoarea marchează Adormirea și proslăvirea Maicii Domnului, înălțată în trup la cer de către Fiul său, Iisus Hristos. Potrivit învățăturilor creștin-ortodoxe, Fecioara Maria a fost fără de păcat, fiind aleasă pentru a deveni Maica lui Hristos. 

Cu toate acestea, ea a avut nevoie să fie mântuită prin harul lui Iisus Hristos de suferințele și moartea din această lume. Fecioara Maria a trăit o viață în sfințenie și ascultare de Dumnezeu.  

Potrivit tradiției ortodoxe, în momentul trecerii sale în neființă, Maica Domnului a trecut prin moarte, dar sufletul ei a fost întâmpinat de Iisus Hristos și de îngeri. Mai apoi, trupul ei a fost înmormântat, dar a treia zi, prin voința lui Dumnezeu, trupul și sufletul ei au fost unite din nou, iar ea a fost înălțată la cer. 

Citește și: Ce se dă de pomană de Adormirea Maicii Domnului?

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului  

Adormirea Maicii Domnului este unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, fapt pentru care i se acordă o importanță deosebită. Sfânta Maria Mare (numită popular Sântămăria Mare) este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri, păstrate din moși-strămoși.  

Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții de sărbătoarea Sfintei Marii: 

  • Femeile însărcinate nu trebuie să muncească în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii, pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. În caz contrar, ele vor avea dureri mari la naștere; 
  • Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului în ziua praznicului, pentru ca Fecioara să le ajute să-și întâlnească alesul; 
  • Ziua de 15 august este ultima zi a verii când se mai culeg plante de leac; 
  • Se spune că cine se roagă la Sfânta Fecioară în această zi, ținând post negru, scapă de necazuri grele, de boli și de pagube și capătă, în schimb, alinare și împlinire; 
  • Una dintre cele mai cunoscute superstiții asociate sărbătorii spune că este interzis să îți tunzi părul și să îl arunci în această zi, la fel cum este interzis să mergi înapoi. De ce? Pentru că dracul va râde de cei ce nu respectă întocmai aceste datini, iar Maica Domnului va plânge și se va întrista; 
  • Se mai crede, de asemenea, că dacă trandafirii înfloresc chiar de Sfânta Marie, toamna care urmează va fi îndelungată și blândă; 
  • Începând cu ziua de 15 august, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula; 
  • În ziua praznicului se interzice scăldatul în apa râurilor (care este spurcată de cerb) și dormitul pe prispă; 
  • În trecut, în această zi importantă se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă; 
  • Pe data de 15 august, în biserici se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. 

Vezi și: Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria? Mare păcat dacă nu respecți aceste obiceiuri

Acatistul Adormirii Maicii Domnului 2023 

Acatistul Adormirii Maicii Domnului se citește pe 13 august, cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii. Alături de acesta poate fi citit și Paraclisul Maicii Domnului, timp de 40 de zile. Cele două Acatiste se citesc alternativ în timpul postului și a Praznicului Adormirii, între 1 și 23 august 2023.  

Pe ce data pica Sfanta Maria Mare in 2023
Acatistul Adormirii Maicii Domnului

Troparul Adormirii Maicii Domnului, glasul 1: 

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. 

Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre. 

Condacul 1 

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi! 

Icosul 1 

Îngerul întâistătător din cer a fost trimis să spună Născătoarei de Dumnezeu mutarea ei la cer, fără de grijă şi mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. Şi luminat strălucind, înaintea ei stând, a zis aşa: 

Bucură-te, preaveselă Maică a Împăratului; 

Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, Împărăteasa cerului şi a pământului; 

Bucură-te, preamărită, că vine cu slavă la tine Fiul lui Dumnezeu să te ia la cer; 

Bucură-te, ceea ce eşti preamărită, prin vestirea ducerii tale către Fiul tău şi Dumnezeu; 

Bucură-te, cea aleasă de Dumnezeu din toate neamurile; 

Bucură-te, sfântă încăpere a Cuvântului lui Dumnezeu; 

Bucură-te, plinirea vestirii profeţilor; 

Bucură-te, preacinstită cunună a apostolilor; 

Bucură-te, podoaba şi stăpânirea ocârmuitorilor; 

Bucură-te, înfrumuseţarea arhiereilor şi podoaba preoţilor; 

Bucură-te, povăţuitoarea monahiilor, celor înţelepţite de Dumnezeu, către Împărăţia cea de sus; 

Bucură-te, ceea ce deschizi uşile raiului neamului creştinesc, celor care pururea te fericesc pe tine; 

Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care, întru adormirea ta nu ne laşi pe noi! 

Citește continuarea, aici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...