Pe ce dată începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 și cât durează? 

Emanuela Pană 07.06.2023, 20:22
Pe ce dată începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 și cât durează? 

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023, cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului, este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi apostoli și a obiceiului lor de a posti, iar durata acestuia diferă de la an la an. Deoarece este calculat după ziua în care pică Paștele, postul nu are o dată fixă în fiecare an.  

Pe ce dată începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023? 

În fiecare an, pe data de 29 iunie, are loc sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. Înainte de praznic, credincioșii țin post. Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut și sub denumirea de postul Sâmpetru, se numără printre cele patru mari posturi din calendarul creștin-ortodox, alături de Postul Paștelui, al Crăciunului și al Sfintei Marii.  

Acesta are rolul de a-i pregăti pe credincioși din punct de vedere spiritual înainte de marele eveniment de pe 29 iunie. Postul nu are o dată fixă în fiecare an, întrucât depinde data la care se celebrează sărbătorile pascale și, implicit, Rusaliile. 

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde anumite acte importante. Pe toată perioada postului nu se consumă alimente de origine animală, ouă, lapte, brânză și nici derivate ale acestora. 

Anul acesta, postul începe la data de 12 iunie și durează 17 zile. Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 se termină pe 29 iunie, zi în care sunt prăznuiți cei doi mari apostoli, care au avut un rol important în răspândirea creștinismului. Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars și a propovăduit Evanghelia atât la evrei, cât și la păgâni, pe o zonă foarte întinsă (din Arabia până în Spania).  

La rândul său, Pavel și-a petrecut viața de creștin lucrând pentru Hristos, înființând și organizând pretutindeni biserici. Descrierea călătoriilor misionare ale lui Pavel și epistolele sale către biserici constituie o parte semnificativă din Vechiul Testament. 

Citește și: Urări și mesaje de Sfinții Petru și Pavel. Câți români își sărbătoresc onomastica pe 29 iunie?

Ce importanță are postul Sfinților Petru și Pavel 2023?

Postul Sâmpetrului, care are întotdeauna dată diferită (calculată în funcție de data Paștelui), începe, de regulă, în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 vine la pachet cu reguli specifice, asemănându-se cu alte posturi din calendarul ortodox. 

Pe durata postului creștinii nu vor consuma carne sau alte produse de origine animală, lapte, ouă sau brânzeturi și nici alimente grase sau băuturi alcoolice. În timpul celor 17 zile de post credincioșii trebuie să se pregătească spiritual pentru a primi binecuvântarea și harul Sfinților Apostoli, la slujba din data de 29 iunie.  

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului, marcând martiriul și moartea celor doi slujitori ai Domnului, care s-au ocupat de răspândirea învățăturii creștine. Înainte de a deveni ucenicul lui Hristos, Petru se numea Simon și era pescar, asemenea fratelui său, Andrei. 

Înainte de convertirea sa, care a avut loc pe drumul Damascului, Sfântul Pavel, pe numele său, Saul, a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor. Un lucru mai puțin știut despre Sfinții Petru și Pavel este faptul că cei doi sunt considerați ocrotitorii persoanelor care se află în închisoare.  

Vechimea Postului

Deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, cei doi ucenici au fost întemnițați, devenind astfel ocrotitori ai celor lipsiți de libertate. Primele mărturii cu privire la Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel au apărut încă din secolul IV, în Constituțiile Apostolice.  

Mai apoi au apărut informații la Sfântul Anastasie cel Mare, precum și la episcopul Cirului și Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, la început, postul a fost ținut numai în cercurile monahale, iar după s-a extins și la credincioși.  

Pentru a afla durata postului care precede sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, credincioșii folosesc următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile se ține postul. Durata acestuia poate varia între 8 și 42 de zile.  

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 este prăznuit pentru a cinsti darurile Duhului Sfânt, care s-a pogorât, în chip de limbi de foc, peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime. Tocmai din acest motiv, postul Sâmpetrului era numit, în vechime, Postul Cincizecimii.  

Comparativ cu alte posturi lungi de peste an, Postul Sfântului Petru și Pavel este mai ușor, deoarece Biserica dă dezlegare, pe toată durata postului, la hrana gătită cu untdelemn în zilele de marți și joi, iar sâmbăta și duminica se poate consuma pește. Creștinii au dezlegare la pește și pe 24 iunie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. 

Vezi și: Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel, tradiții și obiceiuri. Fructul pe care femeile nu trebuie să-l consume pe 29 iunie

Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel 

Pe data de 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel, credincioșii trebuie să rostească o rugăciune pentru a fi feriți de blesteme, vrăji și farmece. Rugăciunea din rândurile de mai jos este aducătoare de noroc și energie pozitivă în casă. 

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. 

Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. 

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. 

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. 

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. 

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. 

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. 

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin!“.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...