SPECIAL

Un asteroid ar putea lovi Pământul în viitorul secol? Ce planuri are NASA

Dan Mlădinoiu 25.11.2021, 12:49
Un asteroid ar putea lovi Pământul în viitorul secol? Ce planuri are NASA

Ca o reciprocă la sintagma deja demonetizată, iată că și filmul bate viața, dacă ar fi să ne referim la pelicula de success “Armageddon”. Nu mai departe de ieri, 24 noiembrie, Agenția Spațială americană a demarat prima sa misiune de apărare împotriva unui asteroid.

Asteroidul ar putea lovi Pământul în secolul viitor

Este un test științific ce ne va indica modalitatea de a salva Planeta Albastră de o lovitură potențial devastatoare. Pe numele ei DART, este dedicată încercării de deviere a traiectoriei corpului ceresc care ar putea produce o coliziune cu efecte incalculabile.

Ținta aleasă pentru a fi lovită intenționat de DART este un asteroid care hoinărește prin Univers, fără vreo amenințare pentru Pământ, în ideea de a-i schimba viteza și traiectoria cu un procent.

“Bolovanul” cosmic se află momentan la circa 10 milioane de km distanță de noi, iar momentul lovirii sale este estimat de către astrofizicieni în toamna anului viitor. Tot ei au identificat până azi aproximativ 750.000 de asteroizi, însă aflați la distanțe foarte mari de Pământ, astfel încât, cel puțin în viitorul apropiat, nu există posibilitatea ciocnirii cu un asteroid.

Totuși, astronomii au estimat un posibil impact al asteroidului “Bennu” cu Pământul, undeva în septembrie 2135. Respectivul corp ceresc alcătuit din roci și gheață măsoară aproape 500 de metri și are o greutate de 3,4 miliarde de tone. NASA, căreia îi place să anticipeze problemele, s-a gândit deja la un plan.

Cu o zi înainte, oamenii de știință apreciază că există o mică posibilitate ca un asteroid de dimensiunea clădirii newyorkeze “Empire State Building” să lovească Terra, distrugând o mulțime de viețuitoare de pe planetă.

NASA lucrează la un plan salutar

Astrofizicienii se gândesc și la ipoteza unui “impactor” trimis în spațiu cu scopul de a-i modifica traiectoria acestui asteroid de nouă tone, folosind un dispozitiv nuclear. Planul se numește Misiunea de atenuare a asteroizilor cu hipervelocitate pentru răspuns în situații de urgență. Sau, pentru cei care iubesc acronimele: HAMMER (ciocan).

Brent W. Barbee, inginer aerospațial la NASA, unul dintre coautorii studiului, afirmă că totul este la un nivel teoretic.

Vă rugăm, nu insistați în ideea că un asteroid se va prăbuși pe Pământ! declara el în The Washington Post.

Apelând la detalii pertinente și la scheme matematice, cercetătorii cred că au o soluție viabilă la îngrijorarea ce frământă lumea. Evident, deocamdată, nu există nicio misiune amplă de a construi o navă capabilă să joace biliard spațial.

Termenii unei probabilități ca “Bennu”, cu dimensiunile sale reduse, să ne lovească sunt de aproximativ 1 la 2.700, iar consecințele departe de ce s-a întâmplat acum 65 de milioane de ani, atunci când s-a produs extincția dinozaurilor.

Dar asta nu înseamnă că nu există o aplicație practică. Facem aceste studii de proiectare pentru a avea variante de răspuns, așa că dacă identificăm un obiect amenințător, suntem mai bine pregătiți să-i facem față, a spus James Barbee, director de programe spațiale, pentru publicația “The Post”.

Fragmente din spațiu intră tot timpul pe Pământ. Cele mai multe dintre ele nu sunt amenințări existențiale, însă unele sunt suficient de mari pentru a provoca vătămări importante sau daune materiale. Generarea unui cadru de lucru pentru a evita un impact primejdios ar putea salva vieți.

Ce ar presupune impactul unui asteroid cu Pământul

În 1908, ceea ce mulți oameni de știință presupun a fi fost un asteroid s-a prăbușit într-o zonă din apropierea râului Podkamennaya Tunguska din Siberia, potrivit BBC. A lovit cu o forță de 185 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, a “culcat” 80 de milioane de copaci și a carbonizat sute de animale.

Un secol mai târziu, în 2013, un meteorit de 10 tone, cu un diametru aproximativ de 15 m a trecut peste Munții Urali cu o viteză hypersonică, spărgând geamuri și rănind 1.100 de oameni, relata “Fox News”. Se întâmpla în timpul zilei.

Posibilul impact al asteroidului Bennu cu Pământul nostru este programat pentru septembrie 2135. Dar dacă o va face, acest corp ceresc va măsura aproape 500 de metri cu o greutate de 3,4 miliarde de tone de roci și gheață.

Fragmentul ceresc s-a rupt înainte să lovească Pământul, dar a lăsat urme adânci, de lungimea unui autobuz, în gheața din apropierea coliziunii. Singurul motiv pentru care nu au fost uciși sau răniți oameni este că obiectele au lovit locuri pustii.

În curând vom afla mai multe. Nava spațială “OSIRIS-Rex”, lansată de NASA, se află de doi ani în drum spre “Bennu”, conform agenției . Deține la bord instrumente care cartografiază corpul ceresc și vor analiza compoziția asteroidului, inclusiv distribuția elementelor, mineralelor și materialelor organice.

De asemenea, va preleva probe de pe suprafața lui, ce vor fi expertizate în laboratoare, menționează cercetătorii americani. Dacă traiectoria lui Bennu devine o amenințare sporită, OSIRIS-Rex ar putea fi urmată de o navă atașată mai robustă care ar micșora prin fragmentare volumul asteroidului.

Un asteroid ar putea lovi Pamantul in viitorul secol Ce planuri are NASA
Un asteroid ar putea lovi Pamantul in viitorul secol Ce planuri are NASA

”Bennu” este o prioritate pentru NASA

Pentru NASA, care urmărește îndeaproape miile de corpuri cerești care orbitează mai mult sau mai puțin apropiat de planeta noastră, sau chiar de sistemul nostru solar, “Bennu” reprezintă o prioritate serioasă. Deoarece el nu se va transforma într-o poetică stea căzătoare.

Plecat de pe o orbită din jurul Soarelui acum milioane de ani, cu o viteză de 100.000 de km/h, este un adevărat monstru rătăcitor prin Univers cu un imens potențial distructiv pentru planeta noastră într-un viitor cu puțin peste un secol. Dacă se va întâmpla, căci există și varianta ca el să treacă la câteva sute de mii de km de Pământ.

Pe măsură ce își continuă parcursul spațial, oamenii de știință – care l-au observat abia în 1999 – de unde și primul său nume de botez, 1999 RQ36 – își vor putea perfecționa studiile și implicit predicțiile. Cu toate acestea, unele dintre ele reamintesc că la fiecare mie de ani, un obiect ceresc de mari dimensiuni se prăbușește pe Terra.

Ar fi important să ne amintim de explozia asteroidului din Celiabinsk, (Rusia), pe 15 februarie 2013. Evenimentul a fost filmat și comentat pe scară largă. A rănit peste 1.000 de oameni și a cauzat importante pagube materiale. Amănunt important: acest asteroid avea doar aproximativ 20 de metri în diametru, însă explozia sa în atmosferă eliberase o putere echivalentă cu de 35 de ori bomba de la Hiroshima.

Sunt motive pentru care, agenția americană lucrează cu Administrația Națională de Securitate Nucleară și două laboratoare de arme ale Departamentului de Energie. De aici și acea planificare de construcție a unei nave spațiale menționate numită Hammer (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response).

Practic, ar putea acționa fie ca un berbec pentru a-l devia pe “Bennu”, fie ca un exploziv, ce ar detona două rachete nucleare tactice. În acest din urmă caz, ideea nu ar fi lovirea intrusului, ci explozia focoaselor atomice puțin în fața traiectoriei sale, astfel încât să-l vaporizeze.

Între timp, NASA vrea să cunoască mai bine acest uriaș de piatră. Prin urmare, ea a lansat o sondă în 2016 pentru a-l studia mai îndeaproape. Ar trebui să se așeze pe suprafața lui înainte de sfârșitul anului. Teoretic, mostre din compoziția sa ar trebui să fie aduse în anul 2023.

În orice caz, oamenii de știință își vor prezenta lucrările, ipotezele și punctele de vedere în Japonia la un simpozion dedicat perturbărilor potențial catastrofale ale sistemului nostru solar.

Între timp, “Bennu” își continuă voiajul pe oceanul planetar cu o viteză nebună. (surse: bbc.com, foxnews.com, huff.com)

Urmăriți Impact.ro și pe