De ce amână NASA trimiterea pe Lună a primei femei dar şi a primului om de culoare. Motivul, explicat de administratorul agenţiei

Beatrice Dumitru 10.11.2021, 16:20
De ce amână NASA trimiterea pe Lună a primei femei dar şi a primului om de culoare. Motivul, explicat de administratorul agenţiei

NASA amână trimiterea primei femei și a primei persoane de culoare pe Lună cu cel puțin un an. Calendarul era stabilit de fosta administrație a peședintelui Donald Trump. NASA a explicat și de ce nu poate respecta termenul prevăzut pentru anul 2024.

Motivele pentru care NASA nu mai trimite echipaj pe Lună în 2024

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat că obiectivul fostului președinte Donald Trump de a trimite un echipaj pe lună în anul 2024 nu a fost întemeiat și nu s-a bazat pe o analiză tehnică. O altă problemă pentru care termenul nu poate fi respectat o reprezintă litigiile avute cu Blue Origin.

Atât Elon Musk, cât și Jeff Bezos vor să colaboreze cu NASA pentru a trimite astronauți pe Luna, dar fiecare cu compania lui. NASA a ales Space X, care a câștigat și contractul de 2,9 miliarde de dolari, motiv pentru care Blue Origin a contesta decizia, susținând că NASA a favorizat compania lui Elon Musk. Însă Jeff Bezos a pierdut procesul, care s-a încheiat săptămâna trecută.

De ce amână NASA trimiterea pe Lună a primei femei dar şi a primului om de culoare. Motivul, explicat de administratorul agenţiei
NASA amână misiunea din 2024.

„Am pierdut aproape şapte luni în litigii şi acest lucru a împins prima aselenizare cu echipaj uman probabil nu mai devreme de 2025”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Amenințarea Chinei. Ar putea ajunge pe Lună înaintea SUA

Administratorul NASA a menționat și progresele programului spațial al Chinei, tot mai apropae de a trimite primul echipaj pe Lună, mai devreme decât era de așteptat. Însă, reprezentantul NASA a subliniat că americanii vor face tot posibilul să fie primii care se întorc pe Lună, după aproape jumătate de secol.

Ne confruntăm cu un program spațial chinezesc foarte bun. Acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, în care i-am văzut realizând un număr destul de mare de lucruri. Ei au declarat că vor merge la polul sud al Lunii. Este poziția NASA, și cred că și a guvernului Statelor Unite, că vrem să fim primii care se întorc pe Lună după mai bine de jumătate de secol. Vom fi cât se poate de agresivi într-un mod sigur și fezabil din punct de vedere tehnic pentru a-i învinge pe concurenții noștri”, a mai spus Nelson.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...