Patul care ar putea să salveze vieți în cazul unui cutremur. Cum funcționează sistemul de protecție pentru seism

Andrei Simion 16.02.2023, 19:46

O echipă de specialiști a proiectat un pat ce ar putea să salveze vieți în cazul unui cutremur puternic. Acesta are un sistem de protecție pentru seism, astfel încât ocupanții lui să fie în siguranță. Experții au explicat cum funcționează acesta.

Cum arată patul anti-cutremur

Patul anti-cutremur a fost inventat de o echipă de ingineri, seismologi și designeri, printre care s-a numărat și inventatorul rus Dahir Semenov.

Acest pat arată ca unul obișnuit, dar are senzori ce, atunci când detectează mișcări specifice unui cutremur, lasă salteaua să cadă în corpul metalic. Acest corp se închide cu un capac din oțel.

Astfel, ocupanții patului ajung într-un mic buncăr, în interiorul patului, unde sunt protejați de căderea plafonului ori de prăbușirea întregii clădiri.

În interiorul patului anti-cutremur se află diverse provizii, cum ar fi alimente neperisabile, apă îmbuteliată, materiale de prim ajutor, precum și mască de oxigen și mască de gaze.

Pat anti-cutremur
Pat anti-cutremur

Patul anti-cutremur, criticat

Patul anti-cutremur a fost proiectat în mai multe dimensiuni și cu mici variații de design. Însă, nu toată lumea a fost încântată de prototip. Unele persoane au atras atenția că s-ar putea petrece accidente grave.

„Ce se întâmplă dacă piciorul ocupantului se află pe marginea patului atunci când capacul de oțel uriaș se fixează în partea de sus?”, s-a întrebat o persoană. Specialiștii nu au venit cu un răspuns.

Deocamdată, mecanismul de funcționare al acestui pat intimidează numeroase persoane, care susțin că nu s-ar simți în siguranță să doarmă pe el.

Acesta nu este singurul astfel de pat ce a fost creat. Un alt pat rezistent la cutremur a fost testat în China, în anul 2012. Acesta funcționează într-un mod similar, dar are un sistem mai încet. În acest fel, sunt reduse șansele ca picioarele sau brațele ocupanților să fie retezate în cazul activării senzorilor, în timpul unui cutremur puternic.

Urmăriți Impact.ro și pe