Veste îngrijorătoare cu privire la Barajul de la Lacul Morii. Poate să cedeze la un cutremur puternic și să inunde Bucureștiul

Elena Avramescu 16.02.2023, 08:49
Veste îngrijorătoare cu privire la Barajul de la Lacul Morii. Poate să cedeze la un cutremur puternic și să inunde Bucureștiul

În cazul unui cutremur puternic asemănător cu cel din Turcia, sunt șanse foarte mari ca Lacul Morii să inunde complet Capitala, este avertismentul dat de inginerii constructori. Acest baraj a fost construit cu mai bine de 30 de ani în urmă însă nu a fost întreținut, iar cantitatea de apă pe care o reține este mult prea mare.

Lacul Morii, un pericol iminent pentru bucureșteni

Reprezentanții Apelor Române susțin că barajul este verificat destul de des, iar acesta a fost construit să reziste până la un cutremur de magnitudinea 8,5.

Deoarece este întins pe o suprafață de 246 de hectare și are 14 milioane de metri cubi de apă înmagazinați, Lacul Morii reprezintă un pericol în cazul unui cutremur puternic, au mai notat specialiștii.

„S-au făcut simulări. Dacă acest baraj ar ceda sau o fisură prin acest mal de pământ, din cauza acestui volum mare de apă, 14 milioane de metri cubi, poate și mai mult, și diferenței de nivel, tot Splaiul Independenței ar fi inundat iar apa s-ar ridica la etajul 1-2. Ca o măsură de prevenire, de precauție, să golim barajul, să îl expertizăm”, a spus Marius Marinescu, inginer constructor.

Acest dig a fost construit în anul 1986, iar de-a lungul anilor s-au făcut doar intervenții punctuale care vizează instalațiile de evacuare a apei, nu și de întreținere a malurilor.

Barajul de la Lacul Morii poate sa cedeze la un cutremur puternic
Barajul de la Lacul Morii

„Taluzurile nu au mai fost întreținute de la realizarea lor, este un lucru clar. Vedeți că în multe zone pur și simplu s-au prăbușit. Ce pericol constituie: apa se infiltrează, sapă sub aceste plăci de beton care țin taluzul natural. Să întrețină periodic barajul, altfel, lacul nu reprezintă un pericol. Singurul pericol este la un cutremur extraordinar de mare, comparativ cu datele pe care le înregistrăm în România, s-ar putea să cedeze barajul”.

Cu toate acestea, reprezentanții Apelor Române spun că fac verificări periodic la baraj, iar problema cedării digului are o probabilitate infimă, deoarece a fost făcut să reziste în fața unui cutremur de o magnitudine maximă de 8,5.

„Sunt probleme care poate sunt legate de estetică. Dar în niciun caz nu există problemă structurală la barajul de la Lacul Morii. Nu se pune problema ca la un cutremur similar cu cel din Turcia să fie probleme la Lacul Morii. El a fost construit bine din moment ce lucrările de modernizarea lui au fost făcute după 22 de ani, în 2008.

Deci el 22 de ani s-a comportat foarte bine”, a declarat Sorin Rîndașu, director al Departamentului pentru Situații de Urgență de la compania „Apele Române”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...