Femeile și accidentele rutiere, subiectul unei descoperiri macabre: explicația cercetătorilor

Gabriel Peneș 02.02.2023, 12:40
Femeile și accidentele rutiere, subiectul unei descoperiri macabre: explicația cercetătorilor

Pare greu de crezut la prima vedere, dar dacă ești femeie și te așezi la volan vei avea, din start, riscuri mai mari decât bărbații de a fi rănită într-un accident ori chiar de a-ți pierde viața. Cercetătorii au descoperit că această situație macabră are legătură cu caracteristicile fizice ale femeilor, dar și cu felul în care sunt făcute testele de siguranță ale automobilelor.

Femeile și accidentele rutiere, subiectul unei descoperiri macabre

Ești femeie și conduci mașina? Trebuie să știi că, din start, ești expusă mai mult decât un bărbat la rănirea într-un accident ori chiar la pierderea vieții.

Conform statisticilor ce au rezultat din mai multe studii, femeile au cu 73 % mai multe șanse decât bărbații să fie grav rănite într-un accident de mașină frontal, aproape de două ori mai multe șanse să rămână prinse în mașina implicată într-un accident și o probabilitate cu 17 % mai mare să moară într-un accident de mașină.

Una dintre explicațiile acestor diferențe este dată de particularitățile fizice generale ale femeilor, în contextul în care proiectanții de mașini nu țin cont de diferențele dintre fizicul masculin și feminin, rezultatul fiind că scaunele auto nu lasă loc corpurilor mai ușoare.

„Femeile sunt în general mai ușoare decât bărbații, așa că sunt catapultate mai repede înainte și supuse unei accelerații mai mari. O femeie este, de asemenea, aruncată înainte cu greu contra centurii de siguranță”, a declarat Anna Carlsson de la Universitatea de Tehnologie Chalmers pentru Science Nordic.

„Scaunele ar trebui să fie mai puțin rigide, mai flexibile. Când o mașină este lovită din spate, spătarul scaunului acționează ca o trambulină și ne catapultează înainte. Mi-ar plăcea să văd spătare mai bine amortizate, făcute puțin mai moi”, a adăugat aceasta.

Femeile și accidentele rutiere, subiectul unei descoperiri macabre: explicația cercetătorilor
Testele de impact ale mașinilor sunt făcute și în ziua de azi cu manechine apropiate doar de caracteristicile fizice ale unui bărbat

Explicația cercetătorilor

În 2019, Caroline Criado Perez, autoarea cărții “Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men”, a arătat că femeile tind să stea mai aproape de pedale decât bărbații, fiind în general mai scunde, în timp ce trebuie să ajungă și la pedale pentru a conduce mașina.

Acesta este considerat a fi condusul „în afara poziției”, diferită de poziția standard recomandată de producător. Așezarea în această poziție, deși este necesară pentru a conduce, expune șoferul la un risc mai mare de rănire. Dar o parte a problemei rezultă, pur și simplu, din felul în care sunt efectuate testele de impact.

Poate că știi sau nu, dar pentru aceste teste de siguranță, înainte de utilizarea manechinelor de impact, erau utilizate cadavre umane. Iar una dintre problemele ivite a fost faptul că majoritatea cadavrelor ce au putut fi folosite erau ale unor bărbați mai în vârstă.

S-ar fi zic că această ciudățenie se va îndrepta după apariția manechinelor pentru teste. Din păcate, în mod surprinzător, acest lucru nu s-a întâmplat. Majoritatea testelor se desfășoară și acum pe manechine apropiate tot doar de fizicul unui bărbat.

Există, într-adevăr, manechine pentru teste de accident pentru copii, dar cele care reprezintă corpurile feminine sunt, de fapt, manechine de bărbați la scară redusă, aproximativ de dimensiunea unei fete de 12 ani, la 149 de centimetri înălțime.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....