Patru zile pe săptămână. Atât ar putea munci locuitorii acestei ţări de acum: „Primul pas către o revoluţie”

Ioana Bucur 18.03.2021, 15:53
Patru zile pe săptămână. Atât ar putea munci locuitorii acestei ţări de acum: „Primul pas către o revoluţie”

Cum sună un program de muncă de patru zile pe săptămână? Un vis pentru cei mai mult angajați, dar care este pe punctul de a deveni realitate, într-un stat din Uniunea Europeană. Proiectul a fost numit un prim pas către o revoluție.

Patru zile pe săptămână. Propunere revoluționară într-o țară din Uniunea Europeană

Visul oricărui angajat este pe cale să devină realitate. Locuitorii din Spania ar putea munci patru zile pe săptămână, ceea ce ridică întrebări cu privire la impactul pozitiv pe care o astfel de decizie l-ar putea avea, la nivel global, asupra mediului și sănătății oamenilor, se arată într-o analiză publicată de Euronews. Planul pregătit pentru salariații din Spania va însemna că vor petrece mai puține ore la birou, dar fără ca salariul să le fie redus.

Proiectul celor patru zile pe săptămână lucrătoare a fost propus de partidul de stânga, Más País, ai cărui reprezentanți au susținut că mai multe ore de muncă nu înseamnă și o productivitate mai mare. Potrivit acestora, proiectul ar urma să fie testat pe o perioadă de trei ani și valorează nu mai puțin de 50 de milioane de euro, permițând companiilor interesate să îl adopte cu risc minim.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore) deschidem adevărata dezbatere a modului în care ne petrecem timpul”, a declarat politologul și politicianul spaniol, Iñigo Errejón, de la Más País.

Patru zile pe săptămână. Atât ar putea munci locuitorii acestei ţări
Angajații ar putea lucra doar patru zile pe săptămână

„Primul pas către o revoluţie”

Ideea nu este una nouă, însă, în ciuda faptului că interesul pentru implementarea ei a crescut în ultima vreme, în special în anul pandemiei, după concluziile legate de schimbările în productivitatea angajaților, îmbunătățirea sănătății mentale și efectele benefice pe care le-ar avea asupra mediului, nu a fost testat niciodată la scară largă. Acest lucru s-ar putea schimba, în contextul în care numărul celor care lucrează de acasă este în continuă creștere.

Proiectul din Spania a fost analizat de dr. Jan-Emmanuel De Neve. Director al Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea Oxford. Acesta a susținut că modificările în contextul COVID-19 ar putea fi primul pas către o „revoluție” care ar face ca o săptămână de lucru de patru zile să devină o realitate pentru mai mult oameni.

Ce s-ar putea schimba după adoptarea celor patru zile pe săptămână

Cum ar arăta viața cu doar patru zile de muncă în loc de cinci? O zi liberă în plus ar putea avea efecte nebănuite, pe mai multe planuri. O zi mai puțin de mers la serviciu înseamnă o zi câștigată fără trafic, ceea ce va reduce poluarea. Un studiu din 2021 susținea că un model de lucru de patru zile pe săptămână i-ar scuti pe șoferi de 560 de milioane de mile (puțin peste 900 de kilometri) pe săptămână, reducând semnificativ emisiile din trafic.

Un proiect asemănător a fost încercat în Franța. În 2000, săptămâna de lucru s-a redus la 35 de ore. În acea perioadă, s-a observat că oamenii și-au petrecut timpul liber făcând activități cu impact redus asupra mediului. Nu au făcut cumpărături mai multe, nu au făcut călătorii, ci au petrecut mai mult timp cu familia și s-au bucurat de ieșirile în aer liber.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...