Patronii din HoReCa au ajuns la disperare. Nici cu salariile mărite cu 20 la sută nu pot atrage angajații: „Eu acum servesc la mese, pentru că nu am ce să fac”

Elena Avramescu 10.08.2021, 11:24
Patronii din HoReCa au ajuns la disperare. Nici cu salariile mărite cu 20 la sută nu pot atrage angajații: „Eu acum servesc la mese, pentru că nu am ce să fac”

Este vorba, mai ales, despre patronii din HoReCa din Iași, care chiar dacă au mărit salariile cu 20 la sută pentru a atrage angajații, aceștia tot nu vor să audă de acest job. Se pare că din cauza nesiguranței financiare aceștia nu mai vor să lucreze în acest domeniu. Tocmai de aceea barmanii, ospătarii și bucătarii s-au reprofilat ori au plecat să muncească în străinătate.

Patronii din HoReCa nu găsesc angajați

Patronii din HoReCa însă nu se dau bătuți și caută cu disperare soluții pentru a atrage angajații de care au nevoie pentru ca afacerile să funcționeze în continuare. Astfel că au mărit salariile cu 20 la sută, însă n-a fost suficient pentru a atrage oamenii pentru postul de bucătar, ajutor de bucătar, barman sau ospătar. Se pare că la anunțurile publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu sună nimeni pentru a se interesa de aceste joburi.

Nici măcar nu sună să întrebe ce e cu locul de muncă, să vină să vadă cum e. Eu am nevoie de două persoane, de bucătari. M-au sunat 2-3, au zis că vin la interviu, nu au mai venit. Caut de luni bune angajați, după ce au plecat în străinătate două persoane care lucrau la bucătărie. Noi ne descurcăm cum putem.

Eu acum sunt barman-ospătar, servesc la mese, pentru că nu am ce să fac. Probabil o să închid o parte din activitate. Am discutat și la școlile profesionale pentru angajați, dar nu s-a rezolvat nimic. Am majorat și salariile, dar degeaba. Trebuie să ai și de unde să mărești salariile. Nu promiți și apoi nu ai cu ce să plătești, a spus Năstărel Hordilă, patronul unui restaurant din Nicolina.

Patronii din HoReCa nu gasesc angajati
Restaurant

Năstărel Hordilă a continuat și a mai spus că este extrem de nemulțumit că nu a primit banii promiși de stat pe diverse scheme de finanțare.

Am redeschis anul trecut, după pauza cu pandemia, și am sperat că va fi mai bine. Nu este. Economia e la pământ. Aștept banii de pe Măsura 2, nu am primit nimic. Toate vorbele la televizor sunt frumoase, dar realitatea e alta. Proiectul e aprobat, dar nu știu când primesc banii. Pentru că am angajat persoanele ce erau în șomaj tehnic, trebuia să primesc un ajutor de 41,5 la sută din salariul angajatului.

Nu am primit niciun ajutor de la stat. Am încercat să caut soluții ca să supraviețuiesc. Primim numai promisiuni. Pentru ajutorul HoReCa nu am mai depus cerere. Plătești o firmă de consultanță și apoi pierzi banii, că nu primești nimic, a mai spus acesta.

Patronul restaurantului din Nicolina a spus, cu mâhnie, că nu se face absolut nimic pentru ca șomerii din Iași să fie motivați să muncească. În plus, ieșenii fug de acest domeniu pentru că nu mai este deloc sigur din cauza pandemiei cauzată de COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe