Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze în Franța împotriva permisului covid. Ce s-a întâmplat la Paris

Iancu Andreea 07.08.2021, 20:45
Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze în Franța împotriva permisului covid. Ce s-a întâmplat la Paris

Pandemia a schimbat complet modul în care ne organizăm viețile, autoritățile încercând să împiedice răspândirea virusului printr-o serie de măsuri și legi, care au stârnit adesea reacții din partea cetățenilor. Un astfel de scenariu este valabil în Franța, acolo unde zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva permisului covid. Reacția cetățenilor vine după ce Emmanuel Macron a declarat că ar putea impune vaccinarea obligatorie anti-covid pentru populația generală.

Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze în Franța împotriva permisului covid. Ce s-a întâmplat la Paris

În Franța au loc proteste masive, după ce președintele Macron a anunțat măsuri obligatorii pentru a combate răspândirea Covid-19. Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze în mai multe orașe din Franța împotriva permisului covid, după ce autoritățile au decis introducerea permisului sanitar și obligativitatea vaccinării pentru angajații din domenii esențiale, printre care se numără și cel medical. Unele dintre protestele din Hexagon s-au soldat chiar și cu violențe, după ce Șeful Statului a impus vaccinarea anti-covid.

În plus, președintele Emmanuel Macron a declarat chiar că s-ar putea merge mai departe, anunțând obligativitatea vaccinării anti-covid și la nivelul populației generale, dacă tulpina Delta va începe să fie dominantă și să creeze situații dificil de gestionat. Pe de altă parte, cetățenii francezi continuă să protesteze împotriva permisului sanitar, prin care este condiționat accesul în anumite locuri publice, în ciuda deciziei anunțate de Consiliul Constituțional, care a validat actele normative adoptate de Guvern și Parlament.

Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze în Franța împotriva permisului covid
Cetățenii francezi sunt nemulțumiți de obligativitatea vaccinării

Cadrele din sistemul sanitar, obligate să se vaccineze în Franța

Conform legii, cadrele medicale din sistemul sanitar trebuie să se vaccineze până pe 15 septembrie, excepție făcând cele care au motive medicale pentru a se sustrage de la această măsură. În cazul în care acestea nu se vor imuniza, nu-și vor mai putea exercita meseria și deci nu vor mai încasa salariul. Începând de săptămâna viitoare, permisul sanitar va fi necesar în localuri, în anumite instituții publice. Pe de altă parte, el nu va fi necesar în școli, unde testările au fost intensificate pentru a depista mai ușor și a izola cazurile de Covid-19 înainte de izbucnirea focarelor.

Măsura anunțată de Macron a fost primită cu critici și de către politicieni. Mulți dintre cei care fac parte din extrema dreaptă și stânga radicală susțin că se încalcă drepturi fundamentale ale francezilor. Cu toate acestea, Consiliul Constituțional a considerat că legislația privind imunizarea și permisul sanitar nu încalcă libertățile fundamentale ale cetățenilor, putând fi implementată fără probleme.