Pastele din farfurie se lipesc? Aruncă-le fără să stai pe gânduri! De ce nu trebuie consumate

Iancu Andreea 17.03.2022, 20:38
Pastele din farfurie se lipesc? Aruncă-le fără să stai pe gânduri! De ce nu trebuie consumate

Pastele reprezintă unul dintre preparatele cele mai apreciate de către oamenii de pretutindeni, alături de pizza, un alt fel de mâncare cu specific italian. Cu toate acestea, nu toată lumea cunoaște metoda perfectă de preparare și de multe ori pastele se lipesc. Specialiștii recomandă să le aruncăm imediat, explicând care este motivul pentru care trebuie să acționăm astfel.

De ce pastele care se lipesc nu trebuie consumate

Cu toții apreciem o porție generoasă de paste, indiferent de forma lor, alături de un sos delicios. Cu toate că sunt extrem de gustoase, adesea pastele sunt considerate neprietenoase cu silueta. Acesta ar fi însă un mit, pe care specialistul Ruxandra Pleșea a ales să îl demonteze în cadrul unei intervenții recente în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

Medicul a menționat că vorbim despre paste rele pentru siluetă doar atunci când acestea nu sunt pregătite corect. Aceasta a explicat că ele nu trebuie fierte prea mult, pentru că devin lipicioase și nu mai sunt bune de consumat. Specialistul recomandă totuși pastele din grâu dur sau cele integrale, care se digeră lent și nu crează probleme pentru acumularea de kilograme.

„Sunt și paste rele, să nu spunem că totul este roz. De exemplu, acele paste care sunt fierte foarte mult, să știți că-și transformă indicele glicemic și devin rele. Dacă în apa de fierbere găsim multe reziduuri, ne dăm seama că nu sunt cele mai bune paste, adică din grâu dur, pentru că această duritate face ca aceste paste să fie mai lent digerabile, glicemia să crească lent, sunt de ales acestea. Dacă după fierbere, pastele se lipesc una de cealaltă, iar, e un semn rău. Ele trebuie să rămână ușor de desfăcut, apa să rămână curată.”, a explicat doctor Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, la Antena 1.

Motivul pentru care pastele care se lipesc nu trebuie consumate
Pastele, un aliment care ar trebui inclus în dieta noastră

Care este modul corect de a consuma pastele

Chiar dacă mulți evită să consume paste, acestea reprezintă un aliment care poate aduce beneficii și trebuie să se regăsească în meniul zilnic. Aspectul cel mai important este legat de alegerea corectă a pastelor, care trebuie să fie din grâu dur sau să fie integrale. De asemenea, este esențial să le consumăm alături de alte alimente nutritive.

„Pastele, cele albe, făcute din grâu dur și în special cele integrale nu au un indice glicemic crescut. Nu putem să le considerăm în aceeași cutiuță cum este și pâinea sau gogoșile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare. Dacă știm să le alegem, niște paste din grâu dur sau niște paste integrale, este și mai bine și dacă le combinăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos.”, a mai precizat specialistul.

Pentru a obține toate beneficiile nutritive ale pastelor, ele trebuie consumate alături de proteine și fibre. Astfel că, într-un bol cu paste putem adăuga legume proaspete, somon sau brânză, ori carne, alături de o salată generoasă și chiar condimentate cu oregano uscat și puțin ulei de măsline, conform recomandărilor specialistului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...