Ce faci să nu se lipească pastele când le fierbi. Trucul italienilor s-a aflat

Andra Daoud 12.03.2022, 10:10
Ce faci să nu se lipească pastele când le fierbi. Trucul italienilor s-a aflat

Pastele sunt un ingredient la care apelăm de fiecare dată când vrem să pregătim o masă rapidă și delicioasă. Le avem tot timpul în casă, se găsesc sub diverse forme, pot fi combinate cu o mulțime de sosuri și este imposibil să nu găsești o rețetă care să îți placă. Pe cât de simplu par a fi de preparat, pe atât de ușor poate fi să dai greș. Iată de ce trebuie să ții cont pentru ca pastele să nu se lipească în timpul fierberii și să iasă ca la carte.

Ce să faci ca să nu se lipească pastele când le fierbi

Bucătăria italiană ne-a dat o mulțime de preparate delicioase: paste, pizza sau tiramisu fiind doar câteva dintre ele. Pe cât de simplu par a fi de făcut unele feluri de mâncare, pe atât de ușor poate fi să dai greș, iar pastele sunt un exemplu excelent în acest sens. Se poate întâmpla să prepari un sos delicios și când vrei să pui pastele fierte peste sos, să constați că acestea s-au lipit între ele sau de vasul în care le-ai fiert.

Pentru a evita ca pastele să se lipească, este important să ții cont de câteva lucruri, de la care italienii nu se abat niciodată. În primul rând, alege paste de calitate. Chiar dacă au un preț mai ridicat, sunt mici șansele să devină lipicioase sau sfărâmicioase în timpul fierberii. Apoi, pune la fiert suficientă apă. Pentru 100 g de paste este nevoie de un litru de apă și o linguriță de sare.

Dacă vasul în care le fierbi este prea mic și apa prea puțină, amidonul pe care pastele îl eliberează în timpul fierberii va face ca acestea să se lipească. Pune pastele în apă numai când aceasta a ajuns la punctul de fierbere. Dacă apa nu fierbe când adaugi pastele, sunt mai mari șansele să se lipească de vas. Apoi, odată ce ai pus pastele la fiert, nu uita să amesteci bine în oală.

Folosind o lingură de lemn, amestecă imediat după ce ai pus pastele, după câteva minute de fierbere și încă o dată până la final. Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet sau cu 1-2 minute în plus, dacă nu le vrei al dente. Dacă prelungești prea mult timpul de fierbere, sunt șanse mari să devină lipicioase.

Ce faci să nu se lipească pastele când le fierbi. Trucul italienilor s-a aflat
Ce faci să nu se lipească pastele când le fierbi. Trucul italienilor s-a aflat

Mituri cu privire la felul în care se fierb pastele

Dacă ții cont de toate regulile de mai sus, este imposibil ca pastele să se mai lipească atunci când le fierbi. În jurul pastelor circulă tot felul de mituri, de care multe gospodine țin cont. De exemplu, nu este nevoie să adaugi ulei în apă atunci când fierbi pastele. Acesta nu doar că nu ajută să nu se mai lipească, dar diminuează gustul sosului.

Un alt mit care circulă în jurul pastelor este că, imediat ce au fiert, trebuie scurse de apa fiartă și clătite cu un jet de apă rece. Bucătarii cu experiență spun că nu este necesar să spălăm pastele fierte cu apă rece decât dacă nu le folosim imediat. Dacă le vom folosi mai târziu sau pentru o salată rece cu paste, de exemplu, le putem trece pe sub un jet de apă rece, pentru a nu se lipi pe măsură ce stau.

Urmăriți Impact.ro și pe