În jumătate de an, valoarea a două pasarele pietonale din Sinaia a crescut cu peste un milion de euro

Dumitru Puha 07.11.2023, 10:57
În jumătate de an, valoarea a două pasarele pietonale din Sinaia a crescut cu peste un milion de euro
  • În august 2021, Primăria Sinaia a comandat un studiu privind costurile pentru efectuarea a două pasarele pentru pietoni. De atunci au fost realizate două studii tehnice într-o perioadă de șase luni.
  • Valoarea investiției era de 18,3 milioane de lei fără TVA, conform devizului general întocmit de Asocierea Terra Solution Service SRL – Rionvil SRL.

Două pasarele pietonale din Sinaia, extrem de valoroase

Șase luni mai târziu, aceleași firme fac un alt studiu, pentru aceleași lucrări, valoarea acestora fiind de 24,7 milioane de lei fără TVA, cu 6,4 milioane de lei mai mare față de estimarea precedentă. 

Diferențele între cele două studii este de 6,4 milioane de lei, aproape 1,25 milioane de lei. Altfel spus, costurile au crescut cu 35% în doar șase luni. Potrivit SEAP, lucrarea inițială prevedea „implementarea proiectului „NOCO2 – Cale pentru pietoni”, prin execuția următoarelor lucrări: 

  •  amplasarea a doua pasaje pietonale cu calea sus, alcătuit din grinzi cu inima plină: una la intersecția străzilor Aleea Kusadasi și Str. Walter Mărăcineanu și cealaltă la intersecția Calea București (DNI) cu Str. Badea Cârțan;
  • modernizarea si reabilitarea trotuarelor existente; – amenajarea trecerilor de pietoni din zonă;
  • modernizarea iluminatului public din arealul vizat;
  • semnalizare verticală (indicatoare de circulație) și orizontală (marcaje rutiere), în scopul prevenirii posibilelor accidente de circulație;
  • devieri de rețele de utilități aflate în amplasamentul proiectului (apa/canal, electrice, gaze, telefonie etc.).

Contract pe bani europeni pentru 2 pasarele pietonale din Sinaia

Banii proveneau de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În februarie 2022, aceleași pasarele pentru pietoni costau 24.767.423,28 de lei fără TVA. În plus, este adăugat un lift exterior a cărui valoare a fost estimată la 490.000 de lei. 

Terra Solution Service SRL din București este deținută de Roxana Adriana Știrbu și are mai multe contracte publice cu diverse primării din țară pentru studii de fezabilitate și servicii de proiectare tehnică. 

Rionvil SRL este o societate din Râmnicu Vâlcea deținută de Maria și Mihai Mosor. Și această firmă are mai multe contracte de servicii de consultanță în infrastructură cu diverse comune din Vâlcea.

Orașul Sinaia este condus de primarul liberal Vlad Oprea din anul 2004, el fiind la al patrulea mandat consecutiv. 

Citește și: Soacra primarului Cherecheș ar fi oferit 100.000 de euro mamei unui judecător pentru o pedeapsă rezonabilă pentru edil | Surse

Despre proiect

Pe lângă cele două obiective, proiectul mai include modernizarea și reabilitarea trotuarelor existente, amenajarea trecerilor de pietoni din zonă, modernizarea iluminatului public din arealul vizat, indicatoare și marcaje rutiere noi și devieri de rețele de utilități aflate pe amplasamentul respectiv, conform informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Urmăriți Impact.ro și pe