VIDEO EXCLUSIV

Partidele politice, de la promisiuni electorale la situația de criză pe care o traversăm: „Vor crește pensiile cu undeva sub 15%, le vine mult mai ușor să vorbească despre asta”

Gabriela del Pupo 03.11.2022, 22:00
Partidele politice, de la promisiuni electorale la situația de criză pe care o traversăm: „Vor crește pensiile cu undeva sub 15%, le vine mult mai ușor să vorbească despre asta”

Multe dintre atitudinile cu care ne-au obișnuit partidele aflate la guvernare nu se regăsesc în politicile adoptate în situații criză. După doi ani de pandemie a venit o criză economică, iar așteptările votanților sunt din ce în ce mai mari.

Dacă în perioada pandemiei, Coaliția PNL-USR nu a fost alături de mediul de afaceri conform așteptărilor acestora, respectând măsurile luate la nivel internațional cu prea multă strictețe uneori, ar spune vocile critice, acum PSD încearcă să amâne unele măsuri sociale, justificând prin lipsa de fonduri necesare aceste amânări.

Pe de altă parte fiecare partid în campanie își asumă un program de guvernare pe care, dacă vrea să își păstreze votanții, trebuie să îl și respecte. În cadrul Interviurilor Impact.ro am dezbătut alături de consultantul politic George Rîpă cât de mult s-au îndepărtat partidele de doctrine și de promisiunile garantate de acestea.

„Nu poți să votezi la Bruxelles pentru schimbarea sexului copiilor și în România să vii să spui același lucru, că o să te alerge lumea pe stradă”

PSD este partidul care se află poate în cea mai dificilă situație în actuala criză economică, în special având în vedere faptul că scumpirile produselor alimentare dar și facturile din ce în ce mai mari, afectează electoratul de bază al partidului, care așteaptă măsuri pentru reducerea impactului acestor creșteri de prețuri. Din păcate însă, dacă la nivel declarativ, PSD vrea creșterea pensiilor sau a salariului minim pe economie, în realitate aceste măsuri trebuie coordonate cu un buget real.

„PSD este un partid dual,  în statutul PSD se afirmă că este un partid progresist, adică exact ceea ce acuză toți PSD-iștii la televizor pe cei de la USR, de progresism și de neomarxism. Cam lucrurile acestea sunt în statutul partidului. PSD prin reprezentanții săi de la Bruxelles,  votează aproape toate legile de stânga din punct de vedere al progresismului, adică tot ce înseamnă ideologie gender, chestiuni anti-naționale, anti-suvernanitate, șamd.

În momentul în care apar la București, încearcă să se prezinte ca un partid cu valori conservatoare, care apără valorile țării. Nu poți să votezi la Bruxelles pentru schimbarea sexului la copii și în România să vii să spui același lucru, că o să te alerge lumea pe stradă. Din contră, în România vii și spui că ești cu familia tradițională.”, spune consultantul.

Problema indexării pensiilor este poate cea mai dezbătută în media și spațiul public, deși conștienți de faptul că trebuie să vină cu soluții la această inechitate din societate, miniștrii PSD vin cu promisiuni și, de cele mai multe ori, amânări.

„În momentul de față PSD, nu are doar ministrul Muncii care poate să pună pe hârtie aceste creșteri, are și ministrul de Finanțe. Se pot vedea în trei cu domnul Ciolacu, e foarte simplu. Ei, în loc să facă chestiunea aceasta, care este foarte simplu de făcut, vor crește pensiile cu undeva sub 15%, le vine mult mai ușor să vorbească despre chestiunile acestea, să manipuleze, să mintă, să batjocorească de fapt pensionarii. Nu au nevoie să stea să se uite la televizor, sperând că le mai dau 10-20 de lei la pensie.”

De asemenea, taxarea job-urilor part time la nivelul la care sunt taxați angajații cu program de 8 ore nu a fost o măsură previzibilă din partea social democraților.

 

PNL și confuzia din interior:  „Problema este să încerci să nu mai minți electoratul”

PNL este în ultimii abi într-o ipostază în care este actor principal și acest lucru face ca tacticile aplicate în trecut, coalizarea cu partidele castigatoare în alegeri să nu poată fi aplicată. Din păcate însă PNL a scăzut considerabil în  sondaje și a pierdut, prin cei care au mers la Forța Dreptei, și un  număr considerabil de nume sonore, care se regăseau în trecut în conducerea partidului.

 „Chestiunea cu comunicarea am auzit-o și este o marotă a politicienilor de foarte mulți ani, problema este că înainte de a comunica trebuie să știi ce să comunici, poți să aduci cei mai buni comunicatori din lume, și ei vor avea probleme. Să o luăm doctrinar, PNL în statut spune așa, că sunt trei moțiuni care pot câștiga alegerile în interior, liberal clasică, creștin democrată și conservatoare. Problema este că PNL sub impulsul președintelui Iohannis, a devenit mai degrabă un partid progresist.

Doamna Gorghiu organizează chestiuni cu cote de gen, PNL ar trebui să se gândească să își asume o ideologie clară. Suntem de dreapta sau suntem de stânga, nu este nici o rușine, problema este să încerci să nu mai minți electoratul. Președintele a încercat să transforme PNL într-un mic PSD, tocmai de aceea avem marea alianță PNL-PSD. PNL va reuși abia după mandatul președintelui Iohannis să îți asume o identitate ideologică.

În anii 90 și în 2000 PNL a funcționat mai degrabă ca un partid balama, miza lor era așa, îi lăsăm pe ei să se bată și noi vom decide cu cine facem guvernarea. Mentalitatea aceasta a fost puțin schimbată după fuziunea cu PDL din 2014.”, spune George Rîpă.

Acesta a mai analizat și partidele de opoziție, multe dintre acestea luptând în acest moment să iasă în sondaje cu un procent de vot de peste 5% ceea ce le-ar asigura pragul pentru intrarea în Parlament. Despre USR, consultantul spune că temele abordate nu sunt de multe ori de interes general iar acest lucru se va traduce și la vot.

Interviul integral poate fi urmărit pe pagina noastră de YouTube:

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...