Pensiile militarilor și ale magistrațiilor nu vor fi modificate. Premierul Nicolae Ciucă: „Am vrut să combatem aceste zvonuri”

Elena Avramescu 03.11.2022, 15:50
Pensiile militarilor și ale magistrațiilor nu vor fi modificate. Premierul Nicolae Ciucă: „Am vrut să combatem aceste zvonuri”

Informația care a fost vehiculată masiv în ultimele zile, conform căreia pensiile militarilor și ale magistrațiilor vor fi modificate, a stârnit mari îngrijorări în rândul acestora. Tocmai de aceea, Nicolae Ciucă ține să-i liniștească, spunând că acestea vor rămâne ca și până acum.

Militarii și ale magistrații rămân cu pensiile neschimbate

Premierul a ținut să mai precizeze că se vor realiza anumite corecţii de disciplină financiară, deoarece nu trebuie ca pensiile să fie mai mari decât salariul.

Toate acestea și multe altele au fost discutate miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, punctând faptul că Banca Mondială cere Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi vrea ca acest mesaj să fie transmit clar și corect, pentru că zvonurile duc la neînțelegeri care pot avea consecințe grave.

Un astfel de exemplu o reprezintă cele 63 de cereri de pensionare depuse de magistrați. Lista completă cu magistrații care au solicitat să se pensioneze este deschisă de Gabriela Baltag, membru al CSM.

„Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Pensiile militarilor si ale magistratiilor nu vor fi modificate
Pensiile militarilor si ale magistratiilor nu se modifica

Astfel, conform ordonanţei asumate de Guvern, urmează să se facă varii corecţii de disciplină financiară, pentru ca pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

„Partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale”, a mai spus Nicolae Ciucă.

La sfârșitul lunii august, Cătălin Predoiu a promis că o să aprobe orice soluţie care are capacitatea de a păstra independenţa magistraţilor, aici fiind vorba despre „raţionalizarea” pensiilor speciale ale magistraţilor, aşa cum se arată în PNRR.

„Voi susţine orice soluţie care păstrează statutul de independenţă al judecătorilor şi procurorilor, sigur, în marginile reformelor care vor fi propuse. Deci toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate să facă un singur minister lucrul ăsta sau o singură instituţie, este o problemă generală, prin urmare toată lumea trebuie să participe la discutarea ei, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...