Parola pe care cei mai mulți dintre români o au la conturile de internet. E cel mai ușor de spart

Ana Anitoiu 03.05.2021, 08:10
Parola pe care cei mai mulți dintre români o au la conturile de internet. E cel mai ușor de spart

Parola pe care cei mai mulți dintre români o au la conturile de internet este foarte ușor de spart, în contextul în care în ultimii trei ani, numărul de atacuri cibernetice s-a dublat. Specialiștii au tras un semnal de alarmă și au transmis la ce ar trebui oamenii să fie atenți pentru a fi în siguranță, mai ales că multe persoane își accesează conturile bancare online.

Specialiștii în securitate cibernetică, semnal de alarmă

Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, în ciuda faptului că gradul de comoditate scade, este bine să fie folosite parole unice pentru fiecare cont de internet în parte. Parolele trebuie să fie puternice, în sensul că trebuie să conțină câteva cifre, litere mari și un simbol. În plus, mai există o variantă ce crește nivelul de siguranță online – autentificarea în doi pași.

”Chiar dacă ne reduce gradul de comoditate, trebuie să folosim parole unice pentru fiecare serviciu online și suficient de puternice pentru a nu putea fi ghicite. Ele nu trebuie să fie foarte complexe. Trebuie să respecte câteva reguli. Să folosească litere mari, câteva cifre sau un simbol. Toate serviciile online folosesc autentificare în doi pași. Asta înseamnă să intrăm în setările aplicației respective sau ale serviciului respectiv și să căutăm această opțiune. Ea poate veni prin SMS, prin mail sau prin aplicații dedicate ale telefonului mobil”, a explicat analistul în securitate cibernetică Silviu Stahie.

Ce parola folosesc cei mai multi dintre romani la conturile de internet
Un laptop folosit de o persoana

Ce parolă au cei mai mulți dintre români la conturile de internet

Conform unui studiu recent, 15% dintre utilizatorii de internet își aleg parolele după numele animalelor de companie, iar 14% folosesc numele membrilor de familie. Alte persoane aleg numele echipei sportive favorite drept parole. Între alte idei prea puțin inspirate se numără și utilizarea unor date de naștere. Mai rău, 6% dintre români au răspuns în cadrul cercetării că folosesc chiar cuvântul ”parolă” pentru a-și proteja conturile de pe internet.

Totuși, alte persoane au grijă să folosească parole mai greu de ghicit, chiar dacă acestea nu conțin simboluri, litere mari și cifre. De exemplu, cuvinte inspirate de profesia lor, cum ar fi termeni medicali precum ”Encefalopatie hepatică”.

Sfat pentru securitate cibernetică pe telefonul mobil

Un alt studiu, publicat anul trecut, arăta că la nivel mondial cea mai slabă parolă era ”123456”, într-un top ce conținea și alte înșiruiri de cifre. La acea vreme, un expert în securitate cibernetică de la Bitdefender, Alex Bălan, a spus ce este cel mai important ca românii să facă pentru a-și proteja telefonul mobil, cu care navighează pe internet.

”Întotdeauna să avem absolut toate aplicaţiile actualizate la ultima versiune. Şi sistemul de operare să fie la ultima versiune. Dacă nu ne permitem un telefon modern care să primească ultima versiune a sistemului de operare, atunci suntem expuşi. Dacă nu eşti la ultima versiune a sistemului de operare, eşti foarte expus la a avea terminalul compromis”, a spus Alex Bălan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...