Parlamentul European lansează acuzații dure la adresa FIFA. „A afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial“

Mihnea Tălău 24.11.2022, 22:45
Parlamentul European lansează acuzații dure la adresa FIFA. „A afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial“

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar, cerând Qatarului și FIFA să acorde compensații pentru familiile muncitorilor care au suferit în timpul construirii infrastructurii pentru Cupa Mondială 2022.

”FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial”

„Deputații europeni deplâng moartea a mii de muncitori migranți, în principal în sectorul construcțiilor, care au ajutat țara să se pregătească pentru turneu, precum și a tuturor celor răniți”, a declarat Parlamentul într-o declarație. Acesta a adăugat că salută compensarea familiilor prin așa-numitul Fond de Sprijin și Asigurare a Muncitorilor de către guvernul din Qatar, dar regretă faptul că nu toate familiile au acces la acest fond.

Deputații europeni solicită guvernului din Qatar să includă – toți cei afectați de când au început lucrările legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele muncitorilor și alte abuzuri ale drepturilor omului”, scrie Politico.

Parlamentarii au subliniat rolul FIFA, cerând organismului de guvernare a fotbalului mondial să participe la un „program cuprinzător de remediere” pentru familiile muncitorilor și au acuzat organismul de a suferi de corupție „galopantă, sistemică și adânc înrădăcinată”.

„Organizația a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial”, a adăugat rezoluția.

FIFA anunță cinci schimbări majore în fotbal
FIFA

În același timp, textul a recunoscut reformele recente ale Qatarului în domeniul politicilor de muncă, afirmând că Parlamentul „sprijină eforturile recente ale Qatarului de a îmbunătăți condițiile și drepturile lucrătorilor, pe care comunitatea internațională le-a ridicat, dar solicită implementarea deplină a reformelor adoptate”.

Qatarul s-a confruntat cu critici încă de când i-a fost acordat turneul în 2010. Acuzațiile de mită și corupție au afectat procesul de licitație, iar situația drepturilor omului și tratamentul aplicat de țară lucrătorilor migranți au fost criticate de activiști, politicieni și asociații de fotbal înainte de Cupa Mondială.

Acuzații privind tratamentul aplicat de Qatar comunității LGBTQ+ și femeilor

Rezoluția adoptată critică, de asemenea, tratamentul aplicat de Qatar comunității LGBTQ+ și femeilor.

Antonius Manders, un europarlamentar conservator olandez, a organizat o inițiativă pentru ca legislatorii să poarte brățări „OneLove” în timpul dezbaterii. Jucătorii de fotbal care poartă aceste brățări în timpul Cupei Mondiale riscă „sancțiuni sportive” din partea FIFA în Qatar, unde homosexualitatea este ilegală.

Aceesta a adăugat că a fost „dezamăgit” de faptul că deputații europeni au rămas ezitanți să se ridice și să o arate.

„Acolo se vede puterea brațului lung al FIFA”, a spus el.

A existat o largă majoritate în favoarea rezoluției și doar câteva voturi împotrivă, în special din partea marginalilor, au declarat oficialii Parlamentului.

Au existat unele ezitări înainte de vot, în special din interiorul S&D și PPE, deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului Eva Kaili susținând miercuri că Qatar este un „fruntaș în ceea ce privește drepturile muncii”, dar că totuși unii îl „discriminează”.

Dar eurodeputatul spaniol S&D Pedro Marques a numit rezoluția de joi „un mesaj politic important cu privire la Qatar”, iar alții, precum Jan-Christoph Oetjen, au reiterat acest lucru într-o declarație scrisă și au adăugat că Cupa Mondială nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată în Qatar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...