Rusia face ameninţări îngrijorătoare către Uniunea Europeană. “Pregătește-te de război”

Stan Filon, Mihai Roșoiu 12.02.2021, 14:04
Rusia face ameninţări îngrijorătoare către Uniunea Europeană. “Pregătește-te de război”

Situația dintre Uniunea Europeană și Rusia se complică pe zi ce trece. Rusia susține că este pregătită chiar să taie legăturile cu Uniunea Europeană, dacă vor fi dictate noi sancțiuni economice la adresa sa. Avertismentul a venit din partea ministrul Externelor din Rusia, Serghei Lavrov.

Rusia vine cu noi amenințări la adresa Uniunii Europene

”Presupun că suntem gata (să tăiem legăturile cu UE – n.r.) în cazul în care vedem din nou – așa cum am văzut și înainte – că sancțiuni care ne slăbesc economia sunt impuse în zonele cele mai vulnerabile. Încă o dată, nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim gata pentru acest lucru. Dacă vrei pace, pregătește-te de război”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Declarațiile care au pus în alertă Uniunea Europeană au apărut pe site-ul oficial al Ministerului Externelor din Rusia și fac parte parte dintr-un interviu amplu acordat de Serghei Lavrov.

Rusia lanseaza noi amenintari la adresa Uniunii Europene
Rusia lanseaza noi amenintari la adresa Uniunii Europene (foto: Serghei Lavrov)

Condamnarea lui Alexei Navalnîi a aprins fitilul

Relațiile dintre Uniunea Europeanî și Rusia au devenit și mai încordate după otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi. Ami multe voci acuză serviciile secrete că ai orchestrat otrăvirea disidentului. Acesta nu a murit însă, ci s-a efăcut la un spital din Germania.

Situația dintre cele două puteri s-a aprins și mai tare după arestarea și condamnarea lui Alexei Navalnîi, imediat cum s-a întors acasă, în Rusia. A fost trimis la închisoare pentru doi ani și opt luni de zile, iar susținătorii săi au ieșit masiv în stradă.

Protestele s-au întins rapid și au scos în stradă sute de mii de oameni, alți peste 10.000 de oameni fiind arestați. Pe lângă protestatari, au fost arestați și jurnaliști, fiind chiar și condamnați la închisoare. Unul dintre ei a fost trimis la închisoare pentru 29 de zile pentru o glumă făcută pe Internet la adresa lui Vladimir Putin.

Proiectul Nord Stream 2 ar putea fi oprit

Acum, Uniunea Europeană amenință Rusia cu sancțiuni economice dure. Cu toate acestea, Moscova a catalogat drept „isterică” preocuparea UE pe subiectul Alexei Navalnîi.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2.

”Rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta”, se arată într-un comunicat al PE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI