Data exactă la care România află dacă aderă sau nu la Schengen. Se întâmplă la finalul acestui an

Beatrice Dumitru 03.11.2022, 15:21
Data exactă la care România află dacă aderă sau nu la Schengen. Se întâmplă la finalul acestui an

România se chinuie din 2011 să intre în spațiul Schengen. Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru cele trei state comunitare: România, Bulgaria şi Croaţia.

Calendarul pentru aderarea României la Schengen

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat săptămâna trecută, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Potrivit calendarului, vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv pentru aderarea României la Schengen va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Data exactă la care România află dacă aderă sau nu la Schengen. Se întâmplă la finalul acestui an
România ar putea în decembrie în spațiul Schengen.

„Am primit de la preşedinţia Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reuşita vizitelor de verificare privind condiţiile Schengen din ţara noastră, precum şi calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul unic european”, a scris eurodeputatul USR Vlad Gheorghe într-o postare pe Facebook.

Data la care România va afla dacă intră în Schengen

Olanda este singura țară care se opune intrării României în spațiul Schengen. Parlamentul de la Haga a adoptat o rezoluție pe 20 octombrie prin care arată că Țările de Jos trebui să se opună aderării țării noastre la Schengen. Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate şi la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Pe 8 şi 9 decembrie se reuneşte Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condiţiile impuse tuturor celorlalte state membre şi românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa”, a mai subliniat europarlamentarul.

La sfârșitul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a spus, după o vizită pe care a efectuat-o la Bruxelles, că România este pregătită pentru aderarea la Schengen, așa cum atestă „concluziile foarte bune ale recentei misiuni de evaluare”.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia. Dintre statele UE doar Bulgaria, Croația, Cipru și România nu fac parte din spațiul de liberă circulație.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...