Părinții își vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare. S-a votat legea, ce presupune acum

Iancu Andreea 05.05.2022, 11:13
Părinții își vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare. S-a votat legea, ce presupune acum

România se aliniază, în sfârșit, la practicile întâlnite deja în numeroase state europene. O hotărâre de Guvern publicată miercuri în Monitorul Oficial stabilește că părinții vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare. Legea este una mult așteptată de familiile ai căror copii urmează să frecventeze unitățile de educație timpurie.

Veste importantă pentru familiile cu copii. Părinții își vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare

Înscrierea la creșă a micuților reprezintă un pas important și mai cu seamă o schimbare notabilă în rutina familiei și mai cu seamă a copilului. Pentru ca trecerea, de la mediul deja cunoscut al propriului cămin la unul necunoscut, să se facă lin, autoritățile au emis o lege. Actul normativ reglementează faptul că părinții vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare.

Astfel, un membru al familiei urmează să îi fie alături micuțului la începutul parcursului său în mediul educațional. Creșa reprezintă primul pas către acomodarea cu grădinița și apoi școala. O hotărâre de Guvern, care stabilește metodologia de funcționare a creșelor, apărută recent în Monitorul Oficial, a fost publicată miercuri. Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani pot fi înscriși la creșele din România.

Părinții vor putea însoți copiii la creșă pentru acomodare
Copiii de creșă vor putea fi însoțiți de părinți în perioada de adaptare la noul mediu

Cât timp au la dispoziție părinții pentru a le fi alături micuților lor

HG nr. 566/2022, publicată miercuri în Monitorul Oficial, cuprinde metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a unităților de educație timpurie, constituie o adaptare la schimbările apărute la începutul anului în legislația de profil. Legea 17/2022 vine să îmbogățească condițiile de funcționare a învățământului antepreșcolar din Legea educației nr. 1/2011. Aceasta din urmă a inclus în sistemul național de învățământ preuniversitar și creșele.

Printre schimbările anunțate de noua lege se regăsește și posibilitatea ca părinții să își însoțească micuții timp de două săptămâni, după ce aceștia au fost înscriși la creșă sau în unitatea de educație timpurie, în timpul programului acestora, timp de maximum zece zile lucrătoare. Structura anului școlar pentru crește este asemănător cu cel al învățământului preșcolar, unitățile de educație având permisiunea de a-și suspenda temporar activitatea cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, timp de 30 de zile pe an pentru motive precum activități de curățenie, reparații sau dezinsecție. Pe timpul vacanțelor, creșele vor putea restrânge activitatea, în funcție de cererile primite și cu respectarea concediilor cadrelor didactice.

Condițiile de înscriere și desfășurarea activităților în creșele de stat

Pentru înscrierea copiilor la creșele de stat nu se percepe nicio taxă de înscriere, iar legislația interzice refuzul unui copil din considerente discriminatorii precum diferența de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, dizabilitate sau apartenența la o categoria defavorizată. Pentru ca micuții să poată beneficia de un loc la creșă, dincolo de actele de identitate ale copilului și părinților, și o adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți sau reprezentanți legali pentru programul prelungit.

Creșele vor funcționa asemenea grădinițelor, având program normal, de cinci ore pe zi, precum și program prelungit, de zece ore. În funcție de nivelul grupei de creșă, numărul copiilor va fi diferit. Scoaterea copilului din evidența unei creșe este și ea posibilă, în funcție de mai multe situații. Astfel, dacă micuțul suferă de afecțiuni cronice, el poate fi scos din evidență la recomandarea medicului. De asemenea, absentarea fără motiv timp de patru săptămâni consecutiv duce la același rezultat, precum și o cerere formulată direct de părinte sau reprezentantul legal.

În cazul situațiilor în care copilul absentează de la creșă mai mult de trei zile, va fi nevoie de prezentarea unui aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate, pe care medicul de familie l-a eliberat cu maximum 48 de ore înainte de revenire. Creșele trebuie să dispună și de un cabinet medical, cu un asistent medical sau medic, ce va efectua, printre altele, triajul epidemiologic zilnic al copiilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...