Valoarea tichetelor de creşă s-a mărit. Câţi bani primesc părinţii în 2022 pentru cei mici

Stan Filon 04.04.2022, 21:47
Valoarea tichetelor de creşă s-a mărit. Câţi bani primesc părinţii în 2022 pentru cei mici

Vești bune pentru românii cu copii mici! Valoarea tichetelor de creșă a crescut cu 30 de lei, până la valoarea de 520 lei, potrivit unui ordin publicat în Monitorul oficial. Părinții vor primi suma majorată pentru cei mici începând cu luna aprilie, până în luna septembrie 2022. Tichetele de creșă reprezintă avantaje salariale, sunt impozabile, dar nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii.

A crescut valoarea tichetelor de creşă

Românii care au copii mici au primit o veste bună! Ajutorul primit de la stat pentru copiii care merge la creșă a crescut de la data de 1 aprilie 2022 cu 30 de lei, până la suma de 520 de lei. Suma va fi acordată până în luna septembrie a anului în curs, când creșele se închid.

Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

A crescut valoarea tichetelor de cresa
A crescut valoarea tichetelor de cresa

Cine beneficiază de tichetele de creșă

Tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul. Acestea se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Trebuie specificat faptul că tichetele nu pot acordate asistenţilor maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu stimulentul de inserţie care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Fiecare tichet de creşă pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele menţiuni:

  • numele şi adresa emitentului
  • valoarea nominală a tichetului de creşă
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de creşă
  • spaţiu pentru înscrierea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creşă
  • interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute la art. 18 alin. (2)
  • spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul de creşă a fost utilizat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...