Legea Educației a fost modificată. Poate fi sfârșitul crizei locurilor în creșe și a lacrimilor mamelor de la fiecare început de an

Gabriela del Pupo 23.12.2021, 15:45
Legea Educației a fost modificată. Poate fi sfârșitul crizei locurilor în creșe și a lacrimilor mamelor de la fiecare început de an

În contextul lipsei forței de muncă tot mai acute din România statul ia măsuri pentru ca femeile care au născut să nu fie nevoite să rămână 2 luni în concediu de maternitate și să poată reveni la muncă. După ce în luna aprilie stimulentul pentru reîntoarcerea în câmpul muncii a fost crescut de la 650 de lei la 1500 de lei printr-o modificare adusă de Ministerul Muncii, acum Ministerul Educației anunță că se vor face grupe de creșă de la 0 luni.

Legea este cu atât mai importantă cu cât an de an în fața creșelor se petrec adevărate drame din cauza numărului scăzut de locuri pe care UAT-urile reușesc să le creeze în plus. Mame disperate caută pe listele afișate la intrarea în astfel de unități și dacă se descoperă sub linia celor acceptați izbucnesc în lacrimi pentru că știu că vor trebui să facă sacrificii financiare uneori dincolo de capacitatea lor, pentru a lăsa copilul cu cineva de încredere.

Modificările prevăd apariția de grupe și la creșă, dar şi coborârea vârstei preșcolarilor care pot fi înscriși la creşă de la 11 luni la 0 luni

Modificări importante introduse de senatori în Legea Educației care prevăd apariția de grupe și la creșă, dar și coborârea vârstei preșcolarilor care pot fi înscriși de la 11 luni la 0 luni dar și majorarea numărului de copiii care pot fi înscriși în aceste noi grupe.

„S-a venit cu amendamente care reuşesc să facă posibil ca mamele să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă, de la 11 luni. Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-şi lase copiii în siguranţă.

Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educaţia copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituţii specializate cu oameni pregătiţi să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori. Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv daţi afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-şi poată completa studiile sau să se poată perfecţiona”, a explicat Sbîrnea, citată de Agerpres.

În luna aprilie Ministerul Muncii mărea stimulentul pentru părinții care se întorc la lucru înainte de terminarea concediului maternal sau după caz paternal de la 650 de lei la 1500.

„Părinții aflați în concediu pentru creșterea copiilor vor primi un stimulent de inserție majorat la 1.500 de lei, față de 650 de lei cât este în prezent, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap. Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități”  se arată în document.

Criza locurilor in cresele constantene devine acuta
Criza locurilor in cresele constantene devine acuta

Mai multe locuri la creșe, condiții mai bune

Creșele de stat trec în subordinea grădinițelor cu program prelungit în anul școlar 2021-2022. potrivit unui proiect inițiat de Guvern şi adoptat, miercuri, de plenul Senatului, în calitate de for decizional. Asta înseamnă că acestea nu vor mai depinde de primării si de asemenea vor putea beneficia de investiții din alte fonduri decât repartizările de care depindeau până acum în funcție de alocările pe care le primeau UAT-urile.

„Trecerea acestora la minister este opțională pentru fiecare autoritate locală, să devină acreditate „prin efectul legii”. Acreditarea este sinonimă cu primirea finanțării de 15.000 de lei/copil antepreșcolar/an și cu faptul că aceste creșe nu mai trebuie să îndeplinească rigorile cerute de ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar” potrivit edupedu.ro.

De ademenea programele educaționale vor fi mult mai dezvoltate pentru grădinițe nu doar masă și îngrijire.

Măsura este gândită „astfel încât copiii cu vârste între 0 şi 3 ani să poată să se dezvolte şi cognitiv-educaţional, nu doar să poată să fie ţinuţi într-un regim de masă şi somn după-amiază”.  a spus senatorul USR Ştefan Pălărie.

Odată prorogată în forma actuală de preşedintele Klaus Iohannis, legea va permite ca la creşă să fie înscrişi şi copiii nou-născuţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...