Parfumul Cleopatrei, recreat de cercetători. Ce arome erau folosite în vremea Egiptului antic

Badea Violeta, Iancu Andreea 30.03.2023, 14:59
Parfumul Cleopatrei, recreat de cercetători. Ce arome erau folosite în vremea Egiptului antic

Ca și cum ar fi un film, ne-o putem imagina pe Cleopatra, cu ochii ei violeți, precum îi avea actrița Elizabeth Taylor, dar și cu machiajul dramatic, încercând să-și captiveze interlocutorii pentru a-și atinge scopurile. Dar ea știe că nu este vorba doar de aparență și de talentul ei de conducător și diplomat, ci și de un detaliu care îi sporește magnetismul: parfumul. Acesta ar urma să fie recreat de cercetători. Află mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Cum mirosea Cleopatra? Cercetătorii recreează celebrul parfum purtat de regina Egiptului

Filmul este, desigur, o ficțiune, dar nu este dificil să faci un exercițiu de imaginație atunci când te gândești la acest personaj unic și încântător.

Fascinați de Egiptul Antic, oamenii de știință au explorat, timp de mulți ani, tot ce ține de el. Acum, însă, aceștia se concentrează pe identificarea aromelor, încercând să afle cum miroseau acele locuri, cu mii de ani în urmă.

„Rășinile păreau foarte asemănătoare, dar când le arzi, au un miros total diferit. Deci, de exemplu, tămâia avea, într-adevăr, un miros bogat, balsamic, puteai simți că a fost folosită pentru a curăța casele corect, pentru a evita un miros neplăcut”, a explicat Barbara Huber, cercetător doctor în arheologie la Institutul de Geoantropologie Max Planck din Jena, Germania.

Totodată, specialista studiază arzătoarele de tămâie găsite în situl arheologic Tayma, cea mai veche așezare a Arabiei Saudite, care datează de 5.000 de ani, pentru a încerca să recreeaze „peisajul olfactiv” al oazei antice.

Citește și Ingredient periculos, descoperit în parfumurile de lux. Ce afecțiune gravă poate provoca, un magazin celebru a fost închis!

Ce parfum avea Cleopatra
Ce parfum avea Cleopatra

„Mirosul a fost foarte important în trecut”

Barbara Huber a mai dezvăluit că se fac investigații de laborator pentru a afla ce parfumuri se întâlneau în trecut și ce arome din prezent ar trebui păstrate în viitor.

„Este un simț vital. Mirosul a fost, de asemenea, foarte important în trecut, cu atât mai mult cu cât, pe atunci nu totul era atât de igienizat”, a spus specialista.

Totodată, experta susține că găsirea mirosurilor din trecut nu este deloc o activitate la îndemâna oricui, asta pentru că aromele se pierd în timp. Barbara Huber explică faptul că majoritatea mirosurile provin din materiale biologice, precum plante, alimente, corpuri umane și animale, care de descompun rapid.

Totuși, cercetătorii au posibilitatea de a analiza reziduurile biomoleculare imperceptibile, rămase pe arzătoarele de tămâie, sticlele de parfum, vasele de gătit și borcanele de depozitare a alimentelor, folosind tehnici precum cromatografia, un proces de separare a componentelor dintr-un amestec și spectrometria de masă, care poate detecta diverși compuși prin calcularea greutății diferitelor molecule. Conform specialistei, biomoleculele  sunt esențiale, deoarece includ lipide – grăsimi, ceară și uleiuri, care nu sunt solubile în apă.

Citește și Coco Chanel, femeia care a parfumat lumea. Drumul de la orfelinat la glorie prin patul nobililor și cum a ajuns trădătoare în Franța!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...