Panică în județul Prahova. Un urs a intrat într-o curte, s-a emis Ro-Alert

Ana Anitoiu 11.09.2022, 15:59
Panică în județul Prahova. Un urs a intrat într-o curte, s-a emis Ro-Alert

Au fost momente de panică în județul Prahova, după ce un urs a intrat într-o curte. A fost emis un mesaj Ro-Alert, duminică, prin care persoanele aflate în zona orașului Slănic au fost avertizate în privința animalului sălbatic, cu recomandarea să nu se apropie de el.

Un urs, în curtea unui localnic din Slănic

Orașul Slănic, aflat în zona central-nordică a judeţului Prahova, este situat la o altitudine de 450 de metri. Chiar dacă nu este un oraș de munte, un urs a intrat în curtea unui localnic, duminică. În ultimii ani, prezența acestor animale sălbatice a mai fost semnalată în zona orașului. Oamenii se plâng că acestea coboară din pădure şi le distrug livezile.

Mesajul Ro-Alert transmis, duminică, pentru persoanele aflate în zona orașului Slănic, este cel de-al doilea transmis de ISU Prahova în ultimele zile. Joi seară, un alt urs a intrat într-o gospodărie din staţiunea Buşteni de pe Valea Prahovei.

Panica in judetul Prahova. Un urs a intrat intr-o curte, s-a emis Ro-Alert
Un urs a intrat intr-o curte din Slanic. Foto: unsplash.com

Parc din România, închis din cauza urșilor

Recent, a fost interzis accesul în parcul Brădet, aflat în vecinătatea Universității din Petroșani, din cauza urșilor. În urmă cu aproximativ o săptămână, a fost capturat un urs în vârstă de aproximativ doi ani ce își făcuse apariția în zonă. Ulterior, au apărut și alți urși.

„Alți doi pui de urs a căror prezență a fost semnalată în zona Brădet – Universitatea Petroșani nu au nicio legătură cu ursul care a fost capturat și relocat în zona Polatiște, în urmă cu o săptămână. Cei doi pui sunt de dimensiuni mici. Aceștia ar avea, conform estimărilor, 8 – 9 luni și cu siguranță sunt însoțiți de o femelă adultă.

La sosirea echipajului Poliției Locale Petroșani, ursoaica a dispărut în zona împădurită, iar cei doi pui au rămas mai în urmă. Facem precizarea că ursul capturat cu capcană și relocat este un exemplar de doi ani, cu mult mai mare decât cei observați ulterior și a fost crotaliat de medicul veterinar, tocmai pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se reîntoarce în zonele locuite”, a transmis Primăria Petroșani.

În zona montană din Parâng, limitrofă cu intravilanul orașului Petroșani, populația de urși este cu 30 de exemplare peste nivelul optim pentru o suprafață de 12.600 hectare, conform estimărilor ce au fost făcute de gestionarul fondului cinegetic 66 Petroșani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...