O zonă din România a fost interzisă după ce a fost invadată de urși. Localnicii sunt în permanentă stare de alertă

Ana Anitoiu 08.09.2022, 11:05
O zonă din România a fost interzisă după ce a fost invadată de urși. Localnicii sunt în permanentă stare de alertă

Accesul într-o zonă din România a fost interzis după ce, în ultimele zile, aceasta a fost invadată de urși.  Localnicii sunt în permanentă stare de alertă. Aceștia au primit și o sesizare prin Ro-Alert pentru a preveni o eventuală întâlnire cu animalele sălbatice.

În ce zonă din România a fost interzis accesul

Autoritățile au interzis accesul într-un parc din Petroșani. În urmă cu o săptămână, a fost capturat un urs în vârstă de aproximativ doi ani ce își făcuse apariția în parcul Brădet, din vecinătatea Universității din Petroșani. Apoi, au apărut și alți urși.

„Alți doi pui de urs a căror prezență a fost semnalată în zona Brădet – Universitatea Petroșani nu au nicio legătură cu ursul care a fost capturat și relocat în zona Polatiște, în urmă cu o săptămână. Cei doi pui sunt de dimensiuni mici. Aceștia ar avea, conform estimărilor, 8 – 9 luni și cu siguranță sunt însoțiți de o femelă adultă.

La sosirea echipajului Poliției Locale Petroșani, ursoaica a dispărut în zona împădurită, iar cei doi pui au rămas mai în urmă. Facem precizarea că ursul capturat cu capcană și relocat este un exemplar de doi ani, cu mult mai mare decât cei observați ulterior și a fost crotaliat de medicul veterinar, tocmai pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se reîntoarce în zonele locuite”, a transmis Primăria Petroșani.

Conform reprezentanților Primăriei Petroșani, cei doi urși, în legătură cu care a fost emis un mesaj Ro-Alert, ar avea, potrivit estimărilor, opt sau nouă luni și sunt însoțiți de o femelă adultă.

O zona din Romania a fost interzisa dupa ce a fost invadata de ursi
Accesul intr-o zona din Romania, interzisa dupa ce a fost invadata de ursi

Urme proaspete lăsate de urși în zona cu acces interzis

Autoritățile au transmis că au găsit urme proaspete lăsate de urși în parcul Brădet, în noroi, în zona tomberoanelor. Coșurile de gunoi au fost răsturnate, dar nu se știe sigur dacă de animalele sălbatice sau de localnici.

La mică distanță de parcul Brădet se află o pădure de pin, ce se întinde pe versant, spre munții Parâng. Acesta ar fi locul de refugiu al mai multor urși. La marginea pădurii sunt și multe tufe de mure ce atrag animalele.

De asemenea, a fost semnalată prezența mai multor urși în zona Sălătruc a Petroșaniului. Localnicii au spus că animalele sălbatice dau târcoale livezilor și că uneori le-au atacat animalele de curte.

Motivul pentru care a crescut numărul urșilor în zona Parâng

În zona montană din Parâng, ce este limitrofă cu intravilanul orașului Petroșani, populația de urși este cu 30 de exemplare peste nivelul optim calculat pentru o suprafață de 12.600 hectare, potrivit estimărilor făcute de gestionarul fondului cinegetic 66 Petroșani.

„Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, a informat Primăria Petroșani.

Specialiștii recomandă ca oamenii să păstreze distanța față de urși, să nu încerce să se fotografieze cu ei sau să îi hrănească, deși pericolul este major, chiar dacă aceștia par inofensivi. Alte recomandări pentru localnici sunt să sune la 112 și să își protejeze animalele din gospodărie fără să se expună pericolului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...