Panică în Coreea. S-au tras focuri de avertizare la granița dintre cele două state

Elena Avramescu 24.10.2022, 07:35
Panică în Coreea. S-au tras focuri de avertizare la granița dintre cele două state

În cursul acestei dimineți, armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare în atenţia unei nave nord-coreene, fiind de părere că a fost depășită frontiera maritimă disputată între cele două ţări, fapt ce a dus la focuri de avertizare nord-coreene, conform agenţiei de presă Yonhap, notează AFP.

​Schimb de focuri de avertizare la frontiera maritimă dintre cele două Corei

Se presupune că nava comercială nord-coreeană a depăşit Linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03:42, după care s-ar fi retras spre nord după mai multe focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene.

Nu este de mirare că riposta nord-coreenilor a venit curând, astfel că armata nord-coreeană a tras 10 obuze de artilerie după ce o navă sud-coreeană a încălcat graniţa şi a tras focuri de avertizare sub pretextul că urmăește o navă neidentificată.

„Unităţile a litoralului vestic din cadru APC au luat o primă contramăsură pentru a respinge cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze cu rachete multiple spre apele teritoriale, unde o mişcare navală inamică a fost detectată la ora 05.15.

Am adresat încă o dată un sever avertisment duşmanilor la originea unor provocări maritime care se adaugă tirurilor de artilerie şi difuzării de mesaje transfrontaliere prin difuzoare.

Am ordonat contramăsuri imediate pentru a expulza cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze din lansatoare de rachete multiple în apropierea apelor în care a avut loc mişcarea inamicului”, a declarat un purtător de cuvânt al statului major al APC într-un comunicat.

Coreea de Nord a lansat noi rachete balistice în Marea Japoniei. ”Răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului
Coreea de Nord a lansat noi rachete balistice

În plus, oficialii de la Seul au declarat că au organizat o operaţiune complet normală asupra intruziunii la graniţă, numind mişcarea Nordului nimci altceva decât o provocare şi o încălcare a unui pact militar bilateral semnat în 2018 care interzice complet orice tip de act ostil în zonele de frontieră.

„Îndemnăm încă o dată Coreea de Nord să înceteze imediat provocările şi acuzaţiile consistente care dăunează păcii şi stabilităţii peninsulei coreene, precum şi comunităţii internaţionale”, a precizat printr-un comunicat Statul Major din Coreea de Sud.

În ultimul timp, Coreea de Nord a lansat destul de des rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi sute de runde de artilerie în largul coastelor sale de est şi de vest, fiind în mod clar un protest faţă de activităţile militare ale Sudului.

Recent, Phenianul a crescut manevrele militare, iar Seul şi Washington sunt de părere că liderul nord-coreean Kim Jong Un își dorește să pornească un al şaptelea test nuclear al ţării sale.

În plus, acest schimb de focuri de avertizare de luni a avut loc chiar în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, are programată o vizită în Japonia pentru discuţii în trei cu Tokyo şi Seulul, ambii aliaţi ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene.

Nu în ultimul rând, Phenianul este de părere că acesta este doar un răspuns la provocările dese ale Seulului, spunând că testele de arme sunt doar simulări de lovituri nucleare tactice împotriva unor ţinte din Coreea de Sud.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...