Kim Jong Un amenință din nou. Coreea de Nord este pregătită să mobilizeze forțele nucleare pentru o confruntare cu SUA

Beatrice Dumitru 28.07.2022, 10:10
Kim Jong Un amenință din nou. Coreea de Nord este pregătită să mobilizeze forțele nucleare pentru o confruntare cu SUA

Liderul Coreei de Nord Kim Jong Un a vorbit la un eveniment pentru cea de-a 69-a aniversare a armistițiului din Războiul Coreean semnat la 27 iulie 1953 și a spus că țara sa este pregătită să-și mobilizeze mijloacele de descurajare a războiului nuclear. Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a avut loc în 2017, dar tensiunile au crescut în peninsula coreeană.

Kim Jong Un, discurs amenințător

Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că Phenianul a testat un număr fără precedent de rachete în acest an, 31 față de 25 pe parcursul ultimului an record, 2019. În iunie, Coreea de Sud a răspuns lansând și ea opt rachete.

Kim Jong Un a afirmat că țara este „pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară” cu SUA,
pe fondul îngrijorării că statul nord coreean ar putea pregăti un al șaptelea test nuclear. SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test, notează BBC.

Kim Jong Un amenință din nou. Coreea de Nord este pregătită să mobilizeze forțele nucleare pentru o confruntare cu SUA
Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a avut loc în 2017.

Forțele noastre armate sunt complet pregătite să răspundă oricărei crize, iar forța de descurajare a războiului nuclear a națiunii noastre este, de asemenea, pe deplin pregătită să-și mobilizeze puterea absolută cu fidelitate, precizie și promptitudine pentru misiunea sa”, a spus acesta.

Avertisment pentru Coreea de Sud

De asemenea, Kim a spus că amenințările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să realizeze „sarcina istorică urgentă” de a-și consolida autoapărarea, în timp ce SUA au numit exercițiile militare regulate ale Coreei de Nord drept provocări, a adăugat el.

Kim Jong Un a denunțat administrația Coreei de Sud, afirmând că orice lovitură preventivă asupra Coreei de Nord va fi întâmpinată cu un răspuns dur, iar guvernul și armata președintelui Yoon Suk-yeol vor fi „șterse”.

Este Coreea de Nord „în pragul războiului”?

Avertismentul lui Kim Jong Un că peninsula coreeană este „în pragul războiului” sună extrem de înfricoșător. Dar retorica nord-coreeană este adesea înflăcărată, mai ales la aniversările importante. Ceea ce arată cât de supărat este regimul nord-coreean pe noul președinte al Coreei de Sud Yoon Suk-yeol.

De la preluarea mandatului în mai, președintele Yoon a stabilit o nouă politică de apărare, mai agresivă. Ar permite forțelor sud-coreene să lovească preventiv Nordul, dacă Seulul consideră că se află sub amenințarea iminentă a unui atac nuclear de la Phenian.

Această așa-numită strategie „Kill Chain” ar permite Coreei de Sud să lanseze rachete balistice preventiv și lovituri aeriene asupra țintelor nord-coreene, inclusiv eliminarea structurilor de comandă și control.

Phenianul este, de asemenea, destul de nemulțumit de lipsa de angajament din partea Washingtonului, de când președintele Biden l-a înlocuit pe Donald Trump.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...