Pământul va fi lovit de o furtună geomagnetică. Specialiștii au transmis avertismente îngrijorătoare, efectele sunt periculoase

Badea Violeta 05.07.2022, 12:35
Pământul va fi lovit de o furtună geomagnetică. Specialiștii au transmis avertismente îngrijorătoare, efectele sunt periculoase

Specialiștii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) au anunțat că o furtună geomagnetică va lovi Pământul. Anunțul îngrijorător vine după ce o erupție solară masivă aproape a izbit planeta noastră. Iată când va avea loc fenomenul și ce efecte va avea asupra omenirii!

Pământul va fi lovit de o furtună electromagnetică. Ce înseamnă fenomenul anunţat de specialişti

Pământul va fi lovit miercuri, 6 iulie, de o furtună electromagnetică, din cauza activității sporite a Soarelui. Prognoza a fost făcută de Centrul de prognoză meteo spațială (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

NOAA a precizat că aceasta va fi minoră, din clasă G1. Concret, furtuna electromagnetică nu va afecta oamenii de pe Pământ, dar va cauza, cel mai probabil, întreruperi ale rețelelor electrice și operațiunilor prin satelit.

De asemenea, acest fenomen va produce aurore care pot fi vizibile pentru cei care locuiesc în multe state nordice ale Statelor Unite. Potrivit experților, fluxul de vânt solar vine dintr-o „gaură asemănătoare unui ciclop din atmosfera soarelui”.

Găurile din atmosfera soarelui sunt cunoscute drept „găuri coronale”. Practic, ele reprezintă niște zone din atmosferă care par întunecate în imaginile cu ultraviolete și raze X. Aceste găuri coronale sunt extrem de fierbinți și se pot extinde milioane de kilometri în spațiul cosmic.

Ce este o furtună geomagnetică?

Potrivit experților de la NOAA, o furtună geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei Pământului, care apare atunci când are loc un schimb foarte eficient de energie dinspre vântul solar către mediul spațial din jurul planetei noastre.

Aceste furtuni sunt rezultatul unor variații ale vântului solar care produc schimbări majore în curenții, plasmele și câmpurile din magnetosfera Pământului.

O furtună geomagnetică puternică (G4 sau G5) ar provoca evenimente care ar schimba viața pe Pământ și ar deteriora tot ceea ce funcționează cu energie electrică.

Nu este pentru prima oară în acest an când Pământul va fi lovit de o furtună geomagnetică. În februarie, proiectul Starlink al lui Elon Musk, directorul general al Tesla și SpaceX, a fost afectat puternic atunci când o furtună geomagnetică a avariat 40 dintre sateliții săi.

Urmăriți Impact.ro și pe