Fenomenul natural care ne influențează în această perioadă. Câmpul magnetic al Pământului, afectat

Iancu Andreea 10.05.2022, 18:04
Fenomenul natural care ne influențează în această perioadă. Câmpul magnetic al Pământului, afectat

Modificările din sistemul nostru solar ajung să ne afecteze în mod direct viața, chiar dacă mulți le ignoră. Mai cu seamă atunci când vorbim despre schimbările pe care le traversează soarele. În ultimul deceniu, astrul a înregistrat numeroase erupții solare, generând schimbări în modul de funcționare al Terrei. Recent, specialiștii au observat fenomenul natural care ne afectează în această perioadă și au dezvăluit că acesta influențează inclusiv câmpul magnetic al Pământului.

Cercetătorii au dezvăluit fenomenul care afectează câmpul magnetic în ultima vreme

Soarele, astrul care influențează viața pe Pământ, trece printr-o perioadă de activitate semnificativă, de mai bine de un deceniu. Acest comportament a debutat în 2019, iar oamenii de știință consideră că ar putea continua până în 2025. Chiar și în urmă cu câteva zile, o erupție solară a fost remarcată de către experți, care au avertizat că aceasta ar putea duce la furtuni geomagnetice minore și aurore.

Oamenii de știință au remarcat fenomenul care afectează în această perioadă câmpul magnetic al Pământului și susțin că acesta ar putea avea efecte semnificative asupra vieții umane. Cunoscute ca explozii puternice de energie, erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală (CME) pot transmite explozii periculoase către Pământ. Un astfel de fenomen a avut loc chiar luna trecută, însă specialiștii susțin că nu a avut efecte majore asupra Terrei.

Fenomenul care influențează câmpul magnetic al Pământului
Erupțiile solare influențează viața de pe Terra

Cum influențează erupțiile solare viața pe Pământ

Pe de altă parte, cercetătorii sunt îngrijorați că pot exista daune asupra Pământului, după ce erupțiile solare din acest ciclu solar au devenit tot mai frecvente. Sateliții și rețeaua electrică ar putea fi printre elementele afectate de aceste schimbări de la nivelul soarelui, deși cercetătorii dau asigurări că acestea nu ar trebui să fie influențate.

Cu toate acestea, experții sunt îngrijorați de creșterea activității solare, care ar putea genera unele pericole pentru rețelele electrice, distrugând activitatea sateliților, a astronauților și a echipamentelor spațiale de pe Stația Spațială Internațională. Cea mai recentă ejecție de masă coronală solară semnificativă a fost remarcată sâmbătă, 7 mai, de către specialiștii de la SpaceWeather.com. Potrivit Daily Mail, analiștii NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) consideră că fenomenul „ar putea da o lovitură spectaculoasă câmpului magnetic al Pământului”, ce s-ar putea resimți astăzi, 10 mai.

Furtunile geomagnetice, remarcate în istoria Terrei

Specialiștii susțin că o furtună minoră ar putea dezechilibra comportamentul animalelor migratoare, care țin cont de câmpul magnetic al Pământului pentru a stabili direcția. Erupțiile solare, care presupun structuri mari de linii de câmp magnetic, ce păstrează concentrații dense de plasmă solară deasupra suprafeței soarelui, având forma unor bucle arcuite, sunt adesea asociate cu ejecțiile de masă coronală. Direcționate către Pământ, ele pot afecta tehnologia noastră spun oamenii de știință.

Mult mai lente decât erupțiile solare, mișcând o cantitate mare de materie, aceste ejecții de masă coronală pot declanșa furtuni la suprafața soarelui. Atunci când se formează dezechilibre, ele devin instabile și eliberează energia în spațiu. Efectul asupra Pământului este de a crea curenți care împing câmpurile magnetice ale planetei. Ele interacționează cu oxigenul și azotul și pot duce la crearea aurorei, celebră pentru numele de Luminile Nordului sau Sudului.

Coordonatele GPR, supraîncărcarea rețelelor de electricitate sunt doar câteva dintre efectele resimțite de locuitorii Pământului. Lumea modernă nu a cunoscut deocamdată un CME semnificativ sau o erupție solară masivă. Un astfel de eveniment a avut loc cel mai recent în 1859, când o furtună geomagnetică și o auroră au apărut la nivel global, generând incendii la stațiile telegrafice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...